Desert s vinom
Desert s vinom; Foto: Tim Hill / Alamy / Alamy / Profimedia

Leti osvežava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione greje poput zagrljaja.

Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenario uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. veku opojni krem „prepisivao“ kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe, piše Pun kufer.

Sastojci:

– 3 žumanca

– 3 kašičice šećera

– vino po izboru: marsala, muskat ili porto

Pročitajte još:

Priprema:

Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuvati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmerite količinu vina za recept.

U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuvaju na pari.

Žumanca zagrevajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano mešajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebaće vam od pet do 10 minuta.

Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom, pa mešajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar