Novi restoran privukao dosta pažnje.
Nakon što je New York Times proglasio čuvenu srpsku Kafanu na Menhetnu jednim od 100 najboljih restorana u Velikoj jabuci, New Yorker sada otkriva novi srpski gastronomski biser – i to na ulici.
U pitanju je Balkan StrEAT, fast food restoran u Vest Vilidžu, u kojem se služi roštilj, ali i „neodoljiv burek i savršene krofne“. Drži ga Vilijam Đurić, kuvar i suvlasnik novog restorana, koji je odrastao na Aper Ist Sajdu — ali uz hranu Balkana.
„Njegov otac, srpski umetnik, kuvao je gulaš kod kuće; leti su njih dvojica putovali u Beograd, i jeli bi u tim krajevima. Kasnije u životu, Đurić je pohađao Institut za kulinarsko obrazovanje i radio u Bouchon pekari, Gramercy taverni i Momofuku Ssam Baru, sve vreme sanjajući da otvori svoju ćevabdžinicu“, piše list, a ćevape predstavlja kao vrhunsku srpsku uličnu hranu koja se služi na lepinji, sa ajvarom, namazom od pečene crvene paprike.
„Znao sam da će na kraju, kada jednog dana otvorim nešto svoje, to biti balkanska hrana. Možete je naći na Menhetnu, ali uvek sam mislio da nešto nedostaje — mesto koje predstavlja uličnu hranu, taj šmek koji sam osetio“, rekao je Đurić.
Priznaje da ga je pandemija podstakla na akciju – on i Džejson Korea, prijatelj iz srednje škole i bivši direktor Tao grupe, odlučili su da se zajedno upuste u taj poduhvat i nakon godinu dana planiranja, početkom 2023. otvorili Balkan StrEAT.
„Volim da kažem da je ovo moja fantazijska verzija onoga čega se sećam“, objašnjava Đurić.
U svetao prostor, sa tamnocrvenim pločicama i pultom, stalo je šest stolova, a mural na zidu jasno stavlja do znanja da je u pitanju balkanska kuhinja. Cene jela su od 5 do 16 dolara, a zaposleni s jakim srpskim akcentom spremno objašnjavaju gostima o kakvim je jelima reč.
Ćevapi su, očekivano, hit menija – prave se od junetine, soli i nekoliko „tajnih sastojaka“, po Đurićevim rečima, i serviraju po pet ili deset na tacni, sa ajvarom, kiselim zelenim feferonima, rezanim kupusom i kriškom hleba. U ponudi je i šiš ćevap, pljeskavica, kao i burek – punjen jagnjetinom i mlevenom govedinom, ali i u verzijama sa sirom, spanaćem, krompirom i crnim lukom.
Uz sva jela od mesa ide lepinja, koju kupci opisuju kao „nešto između pite i engleskog mafina“, a koja se peče u rerni za pice za samo nekoliko minuta. Inače, za pekarske specijalitete zadužen je Milan Milijančević, „regrutovan“ iz Beograda, nekadašnji glavni pekar u hotelu Moskva.
Milijančević ručno razvlači filo testo za burek, koje ipak premazuje biljnim uljem, a ne svinjskom masti, a pravi i savršene krofne – New Yorker ih reklamira kao „odlične puf krofne, bogatih ukusa, uključujući malinu, sa mrvicama od mrvljenih i zašećerenih malina i pistaća, punjene gustim, ne previše slatkim kremom“.
O uspehu Balkan StrEATa govori i to da se Đurić i Korea već šire i to u pravcu Ist Vilidža: u maju planiraju da otvore drugi, veći restoran, sa većom trpezom, vinom i balkanskim pivom. Prošireni meni će uključivati i Balkan StrEAT začinjen gulaš – „komadiće goveđih prsa u gustom sosu od paradajza, crvene paprike i slatke paprike, preko pire krompira“ – koji, za Đurića, više od svega ima ukus kao domaći.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare