Čak i za zagrižene ljubitelje italijanske soseve za testeninu, pesto od oraha i parmezana bi mogao da bude nešto novo i drugačije.
Ukupno vreme pripreme italijanskog sosa s orasima je samo 15 minuta, a u teglici može da se čuva oko nedelju dana u frižideru. Naravno, ako ga s ukućanima ne slistite istog dana, jer će svima bidti zanimljivo da okuse nešto novo i drugačije.
2 šoljice svežeg lišća bosiljka
2 velika čena belog luka
1/2 šoljice narendanog parmezana
1/3 šoljice oraha
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog bibera
2/3 šoljice ekstra devičanskog maslinovog ulja
Orahe i beli luk usitnite u blenderu. Dodajte bosiljak, so i biber i ponovite postupak sve dok se smesa potpuno ne ujednači, oko 1 minut. Dodajte maslinovo ulje i ponovo uključite blender. Na kraju dodajte parmezan i miksajte još minut.
Zagrejte vodu i posolite je, pa kada provri, smanjite temperaturu i skuvajte testeninu po želji. Prelijte pestom od oraha i služite toplo i kremasto.
Ukoliko ne planirate odmah da ga koristite, čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi – tako može da stoji u frižideru oko nedelju dana, navodi se na sajtu Najbolje iz Italije.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: