Iako od početka do kraja pripreme treba da prođe i nešto više od 15 sati, sam recept nije komplikovan. Većinu vremena čekate da se krompir ispeče i ohladi. I onda ćete videti da je sve vredelo.
Jeste li probali krompir koji se priprema 15 sati, odnosno takozvani 15 Hour Potato? Reč je o viralnom hitu Poppy O’Toole s TikToka koji podrazumeva dugotrajno pečenje krompira u pačjoj masti, odmaranje u frižideru, a potom prženje u dubokom ulju.
Jeste da ćete malo sačekati, ali priprema je jednostavna, a rezultat je hrskav i fin krompir koji isplati probati barem jednom u životu, pišu na sajtu Pun kufer.
5 srednje velika žuta krompira
50 g pačje masti
biljno ulje za prženje
so po želji
Krompire oljuštite, operite i isecite na tanko.
Lagano posolite i pomešajte s rastopljenom pačjom mašću.
Papir za pečenje stavite u dubok uzan pleh za pečenje hleba. Narezane komade krompira slažite jedan do drugi i tako redom dok ne prekrijete sav prostor u kalupu i ne utrošite sav krompir.
Krompir stavite da pečete u prethodno zagrejanu rernu na 120 stepeni tri sata.
Kada je krompir gotov, nožem lagano prođite s vrha do dna posude. Ostavite da se krompir ohladi do sobne temperature.
Stavite nešto teško na ohlađeni krompir da ga dobro pretegne i sve zajedno stavite u frižider na 12 sati.
Kada izvadite krompir iz frižidera, idecite ga na manje kocke i propržite u dubokom ulju da dobijete hrskavu koricu.
Poslužite s mesom i povrćem po želji.
Kako se radi krumpir od 15 sati, pogledajte u YouTube videu Emmy Made.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: