U potrazi za „tajnama“ dugog i zdravog života, mnogi se okreću navikama stanovnika iz plavih zona – najdugovečnijih ljudi. Porodica Melis sa Sardinije u Italiji drži svetski rekord u dugovečnosti, a zanimljivo je da svakog dana jedu potpuno isti ručak.
Istraživač Dan Buetner godinama proučava navike ljudi u plavim zonama. U nedavnoj objavi na Instagramu podelio je šta najdugovečnija porodica na svetu jede svaki dan.
Porodica Melis sa Sardinije u Italiji drži svetski rekord u dugovečnosti. Godine 2012. oborili su svetski rekord kao porodica s najvećom kombinacijom uzrasta. Devetero braće i sestara zajedno ima 861 godinu. Najstariji član ima 109 godina.
Zanimljivo je da svaki dan jedu potpuno isti ručak: reč je o minestrone supi od tri vrste mahunarki (leblebije, pinto i beli pasulj), hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina.
Ovaj obrok je tipičan za plave zone jer se sastoji od celovitih namirnica biljnog porekla.
„Ljudi koji žive najduže i najzdravije svakodnevno jedu pola šolje do šolje pasulja. Osim toga, minestrone supa je bogata povrćem, što itekako doprinosi dugovečnosti“, tvrdi dijetetičarka Samanta Kaseti.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje trideset jedinstvenih biljnih namirnica nedeljno može poboljšati zdravlje creva. To je važno jer creva regulišu zdravstvene funkcije, poput krvnog pritiska i holesterola, upala, raspoloženja, težine i apsorpcije hranjivih stvari.
„Prirodno fermentisani hleb od kiselog testa ne proizvodi skokove šećera u krvi kao beli hleb, što pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi. S vremenom, visok nivo šećera u krvi može doprineti insulinskoj rezistenciji i dijabetesu tipa 2“, dodala je Kaseti za Today, a prenosi index.hr.