U poslednjim danima normalnosti, uspela sam da se udam. Malo posle venčanja korona je stigla u Srbiju, krenuo je haos, vanredno stanje, izolacija. Tako smo muž i ja, umesto da osveštavamo brak u nekim egzotičnim vodama, ostali osuđeni jedno na drugo i medeni mesec u četiri zida, a kuhinja nam je, uz neke onlajn ture, postala jedini način da "otputujemo".
I tako dan za danom, nerazdvojni 24/7, živimo mladenački san, odbrojavamo do prve mesečnice izolacije, posle nje ide i druga mesečnica braka, gradimo neki novi sićušni svet, i, najbitnije, još se nismo smučili jedno drugom. Ali – dok je on ubeđen da nas na okupu drže „zajednička interesovanja“, ja sam gotovo sigurna da su to zajedničke vikend avanture – kulinarske.
Kuhinja je postala naš mali karantin u karantinu, iz kog možemo da se otisnemo u bilo koji kraj sveta i to iskorišćavamo maksimalno. Ranije je „nemam vremena“ bio izgovor za sve, a ukidanjem ovog opravdanja otvorio se čitav horizont novih mogućnosti koji je u našem slučaju, između ostalog, postao paleta za nova jela i ukuse, nevaljale, egzotične i inspirativne. Pa da počnemo…
Bračni ručak 1 – Špagete sa ćuftama i pestom od tikvica
(*Mere su za četvoro, što znači da će vam jelo trajati dva dana)
Sastojci:
ĆUFTE
400 grama mlevene piletine (ili bilo kog drugog mesa po želji)
1 srednja tikvica (oko 150 grama)
2 manje šargarepe (oko 100 grama)
oko 50 grama prezli
2 manja čena belog luka
1 jaje
2-3 kašičice sitno seckanog peršuna
so
biber
PESTO OD TIKVICA
oko 400 grama mladih tikvica
1 manji crni luk
2 čena belog luka
3 kašičice mlevenih badema
3 kašičice rendanog parmezana
oko 12 listova bosiljka
maslinovo ulje
majoran, so, biber, čili
Za kraj – pakovanje špageta
Planirajte da će vam za ovo jelo trebati malo više vremena, ali ako je to vreme koje provodite sa voljenom osobom, ne bi trebalo da bude ni naporno ni dosadno. Najbolje je da se podelite pa da jedno pravi umak, a drugo ćufte.
Priprema:
PESTO OD TIKVICA
Luk sitno iseckati i malo prodinstati na maslinovom ulju. Dodati na kockice seckane tikvice. Dinstati dok ne puste svu vodu i omekšaju. Pred kraj dodati 1 sitno seckani čen belog luka, da pusti miris. Sve malo ohladiti. Potom ovu mešavinu staviti u visoku posudu, dodati bosiljak, mlevene bademe, rendani parmezan, 1 čen belog luka, 5-6 kašičica maslinovog ulja, začine (so, biber, malo majorana, čilija po zelji ) i sve skupa izmiksati štapnim mikserom tako da dobijete kremastu masu. Ako je potrebno, dodati još malo ulja za kremastiju teksturu.
ĆUFTE
Tikvice izrendati na najsitnije, malo posoliti, ostaviti dok pripremite ostale sastojke da puste vodu. Šargarepu izrendati na isti način, sitno iseckati peršun, a beli luk ili sitno naseckati ili isitniti kroz presicu. Tikvice dobro oseciditi. Pomešajte sve sastojke i malo pouljenim rukama oblikujte kuglice. Ako želite egzotičniji ukus, umesto prezli ćete staviti šaku mlevenih badema. Ćufte možete peći na blago podmazanom tiganju ili ih peći u rerni pola sata na 180 stepeni. Testeninu skuvati „al dente“ i na kraju sve zajedno servirati sa malo rendanog parmezana.
Bračni ručak 2 – Falafel, humus i sveže salate
Ako u Guglu ukucate „originalni falafel“, dobićete bar 10 recepata koji s jednakom sigurnošću tvrde da je baš njihova verzija originalna. Da ne bismo previše vremena trošili na istraživanje, mi smo se odlučili za kombinaciju svih ovih recepata po našem ukusu. Mere su, takođe, za dva dana.
Sastojci:
FALAFEL
300 grama sirovih leblebija
10 grama peršuna, korijandera, majorana
4 čena belog luka
crveni luk
crni luk
mladi luk
kašičica mlevenog kima
tucano seme korijandera
2 kašike ražanog brašna
so i biber
maslinovo ulje
HUMUS
100 sirovih leblebija
2, 3 čena belog luka
oko 1 dl maslinovog ulja
sok od jednog limuna
so
puna kašika tahinija (susam pasta)
SALATA 1
kupus
šargarepa
celer
limunov sok
so
maslinovo ulje
SALATA 2
rukola
paradajz
limunov sok
so
maslinovo ulje
Priprema:
Leblebije se noć pre ostave u vodi sa malo sode bikarbone, a onda se kuvaju na umerenoj vatri oko sat vremena, dok ne nabubre. Veći deo ide za falafel, a manji za humus. Kad ih dobro ocedite, prebacite ih u secka i usitnite tako da od njih dobijete pastu, ali ne potpuno kremastu već takvu da ova hranljiva mahunarka zadrži svoju teksturu. Onda prelazimo na začine u blenderu treba sjediniti, a onda ručno izmešati tu zelenu pastu sa smesom od leblebija, dodajući ražano brašno i ulje, koje će smesu povezati. Oblikovati u kuglice i peći ih na 180 stepeni 20 minuta, ili na srednje jakoj vatri u tiganju, sa više ulja. Manje vešt kuvar, u ovom slučaju moj muž, baviće se humusom, koji se pravi krajnje jednostavno – svi sastojci se umešaju štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta smesa.
Bračni ručak 3 – Hrono tortilje sa gvakamole sosom i brzinskim čilijem od junećeg mesa
Za ovaj ručak vam najviše veštine treba za pravljenje tortiljica. Ako niste vični s brašnom, najbolje je da uzmete gotovu verziju, ali „mesi mesi“ je samo po sebi avantura koje mi nismo želeli da se odreknemo.
Sastojci:
300 grama speltinog brašna
50 grama masti
170 ml mlake vode
so
prašak za pecivo
GVAKAMOLE
1 avokado
1 limeta
1 paradajz
1 manji crveni luk
1 čen belog luka
malo peršuna ili korijandera
1 zelena papričica
so i biber
ČILI
300 grama mlevenog junećeg mesa
1 crni luk
2 čena belog luka
Frikomova meksička mešavina
aleva paprika
čili paprika
tucana sudžuk paprika
so i biber
Priprema:
Kada se testo zamesi sa 250 grama brašna, ostavite ga da malo odstoji pa ga premesite, dodajte brašna koliko treba i formirajte loptice. Njih razvucite, ali gledajte da ne budu pretanke, jer se tada testo suši i bude lomljivo, umesto meko i savtljivo, i pecite ga i tiganju na srednjoj do jakoj vatri sa obe strane. Za gvakamole sos sve sastojke pomešajte i izmiksajte u blenderu. A što se čilija tiče – junetinu prodinstajte na crnom luku, pred kraj dodajte sitno iseckan beli luk, začinite i ubacite meksičku mešavinu povrća. Sve zajedno krčkajte 15-ak minuta i služite toplo.
A za dezert – zna se 😉