Svako ima neki svoj trik za spremanje piletine i krompira u rerni, a mi smo isprobali marinadu koja daje savršen šmek, a ne trebaju vam nikakvi egzotični začini.
Trik sa ovim receptom je što se sve sprema u istom pekaču, pa nema mnogo prljavih sudova, a piletina i krompiri budu toliko ukusni da su odlični i sutradan.
Sastojci:
1 kilogram piletine (bataci, karabataci ili krilca)
7 krompira srednje veličine
1/4 šolje maslinovog ulja
2 kašike istopljenog putera
1 kašika dižon senfa
2 kašičice belog luka u prahu
2 kašičice crnog luka u prahu
2 kašičice aleve paprike
2 kašičice origana
2 kašičice majčine dušice
1 i po kašika smeđeg šećera
So i biber
1/2 mandarine ili 2 kašike ceđenog soka od pomorandže
Još malo maslinovog ulja (za krompir)
1 mali luk (isečen na kriške)
Svež ruzmarin
Šaka svežeg peršuna
Priprema:
Piletinu stavite u posudu i dobro je osušite ubrusom. Napravite marinadu tako što ćete u maslinovo ulje dodati istopljen puter, dižon senf, beli luk, crni luk u prahu i alevu papriku, origano i majčinu dušicu, smeđi šećer, so, biber i isceđenu mandarinu ili pomorandžu. Sve dobro promešajte i prelijte preko piletine, dobro utrljajte u meso, posudu prekrijte providnom folijom i stavite u frižider da odstoji bar sat vremena. Što duže stoji, biće ukusnije.
Pripremite krompir, u originalnom receptu ga ne ljušte, ali mi smo oljuštili i isekli na veće komade. Stavite krompir u pekač i poprskajte s malo maslinovog ulja, posolite, pobiberite, dobro promešajte i posle onih sat vremena dodajte piletinu. Napravite mesta i za krompir i za piletinu, rasporedite ih lepo po pekaču, da se ujednačeno ispeku. Ostatak marinade iz posude pokupite i utapkajte preko mesa i krompira. Dodajte kriške luka i ruzmarin, među meso i krompir.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite oko sat i 20 minuta, dok krompir ne omekša. Ako posle 50 minuta primetite da piletina gori odozgo, prebacite pekač na jedan nivo niže u rerni. Kad bude gotovo i lepo zapečeno, dodajte preko iseckan peršun. Prijatno.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar