Svako ko je boravio u Turskoj potvrdiće vam da se tamo baš dobro jede.
Možda je kod nas malo teže naći neke začine i sastojke, možda ima kuvarskih tajni koje će samo gurmani i iskusni kuvari moći da provale, ali ima i nekih relativno jednostavnih „fora“ koje bi svima mogli da osveže svakodnevni jelovnik.
U nekoliko restorana tradicionalne kuhinje u Istanbulu iznenadio nas je ukus nane u salati. Dakle, nema tu neke mudrosti, samo u regularan miks zelene salate iscepkajte nekoliko listića sveže nane i začinite po običaju. Rezultat bi mogao zaista da vas iznenadi.
Da li biste probali da u salatu s paradajzom i ljubičastim lukom dodate šaku seckanih oraha? U trenutku će salatu pretvoriti u ceo obrok, a osim osećaja sitosti, orasi nose i puno hranljivih nutrijenata koji se u tom sastavu ne mogu pronaći u drugim namirnicama.
Uvek je na stolu bar nekoliko različitih soseva. Pavlaka sa raznoraznim začinima. Miks senfa, majoneza, limuna, pavlake… Pretresite recepte za soseve, uvek mogu da daju obroku nove nijanse.
U Turskoj se izgleda dezert ne preskače, a nekako se ispostavilo da je svaki sadržao kuglu sladoleda od vanile – bilo da je u pitanju alva, slatkiš od bundeve ili voćna salata.
Ako pitate koji je taj crveni začin koji se stavlja i u salate i na meso s roštilja – to je sumak i može i kod nas da se nađe. Sumak je grmolika biljka koja raste u zemljama Bliskog istoka, njeni plodovi su crvene bobice koje se suše i melju.
Možda ste navikli da u salate stavljate obično sirće ili jabukovo, možda imate i svoje omiljeno balzamiko sirće ili ste otkrili umeboši sirće – sos (ili sirće) od nara će biti zanimljiva promena. U Turskoj ga dosta koriste i to ne samo za salate – „narsharab“ se može koristiti i za marinade, kao preliv za meso…
***
Bonus video: O bureku
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: