Turska salata – paprika, patlidžan, beli luk … Em ukusna, em zdrava! Jede se dobro rashlađena kao predjelo ili kao prilog uz neko pečenje. Može da bude i lagana obrok salata - za večeru, ali i za doručak, ukoliko vam ne smeta miris belog luka.
Pre dosta godina recept nalik ovom, „pokupio“ sam od jedne vredne domaćice iz istočne Srbije.
Iako godinama spremam ovo fantastično jelo, tek sam nedavno „provalio“ da je tursko. Da „Turska salata“ koju Turci češće jedu za predjelo – kao meze, nego li kao salatu. Priznajem da je to jedno od mojih omiljenih jela. Leti naročito.
2 kg mesnatije paprike (mešaneo zelene i crvene)
2 kg patlidžana
1 glavica belog luka (sitno seckanobelog)
1 dl suncokretovog ulja
1 dl maslinovog ulja
1 dl balzamika ( vinskog ili jabukovog sirćeta)
1 veza peršuna (iseckanog)
KORAK 1: Cele neočišćene paprike ispeći na roštilju, ispod gornjeg grejača u rerni ili na ulju u šerpi. Važno je da budu ravnomerno ispečene, jer će se tako lakše odvojiti opna. Ohladiti ih u dobro pokloljenom sudu (mogu i da prenoće).
Tada ih oljuštiti, očistiti od semenki i iskidati na nešto šire i ne preterano dugačke trakice.
KORAK 2: Patlidžane oguliti, izrezati po dužini na nešto deblje „šnicle“, usoliti i ostaviti da puste vodu. Ocediti ih, uvaljati u brašno pa propržiti na suncekretovom ulju i laganoj vatri, dok ne omakšaju i malo porumene. Kada se prohladi padlidžan izrezati na trake iste veličine kao i paprike.
KORAK 3: Beli luk i peršun iseckati što sitnije.
KORAK 4: Količinu ljutih papričica sami odredite, ali nije loše staviti neki minimum, da salata bar malo rezi.
Ispečene papričice ispeći, oguliti i sitnije iseckati .
KORAK 5: U veću zdelu, u kojoj ćemo poslužiti salatu ređati red isečenih paprika i patlidžana, pa preko posoliti i pobiberiti, posuti belim lukom, peršunom, maslinovim uljem i balzamikom. Slaganje ponavljati sve dok pripremljenu papriku i patlidžan ne složimo. U saltu izručiti i ulje u kome su se pržili patlidžani. Ako dodajete ljute papričice iseckajte ih sitnije i ravnomerno ih rasporedite. Salatu promešati ili prilikom slaganja više puta prodrmati činiju.
Turska salata se jede dobro rashlađena kao predjelo ili kao prilog uz neko pečenje. Može da bude i lagana obrok salata za večeru, ali i za doručak, ukoliko Vam ne smeta miris belog luka.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare