Ne škrtarite sa krompirom, koji je u ovoj kombinaciji savršen. Kada iz safta povuče sve te miomirise za astalom je, između mesa i krompira, mrtva trka.
Iako se dugo peče, teleću kolenicu uspešno mogu napraviti čak i početnici. Oko nje nema puno posla. Dok se peče, ostaje nam dovoljno vremena za pripremu predjela, salate ili nekog dobrog slatkiša.
Idealna je kada vam dolaze gosti. Na gotovo isti način pravi se i svinjska butkica, ali je ova teleća bez premca. Jako je sočna, ukusna i mekana kao puter. Pogotovo kada je ruzmarin, origano, maslinovo ulje i belo vino oplemene i daju prefinjeni mediteranski šmek.
I još nešto. Ne škrtarite sa krompirom, koji je u ovoj kombinaciji savršen. Kada iz safta povuče sve te miomirise za astalom je, između mesa i krompira, mrtva trka. Moji prijatelji su, na ivici pristojnosti kada se za takav krompir „otimaju“.
oko 2 kg teleća kolenica
1,5 kg roze krompira srednje veličine
2 veće šargarepe
1 praziluk
malo dimljene slanine za špikovanje
3 dl belog suvog vina
Za marinadu:
2 kašike vegete
1/2 kašike soli
1/2 kašike aleve paprike
1 kašičica sveže samlevenog bibera
3-4 čena sitno seckanog belog luka
malo sitno naseckanog ruzmarina
origano i biber po ukusu
1 dl maslinovog ulja
KORAK 1: Na nekoliko najmesnatijih delova kolenicu probušiti oštrim i tankim nožem, pa prstom utisnuti, najbolje krupnu morsku so i parče dimljene slanine. Zatim celu površinu kolenice natrljati vegetom, alevom paprikom, biberom, belim lukom, ruzmarinom i origanom. Na kraju je politi maslinovim uljem i ostaviti da prenoći, u plehu u kojoj će se peći. Ukoliko nemate toliko vremena neka ovako začinjeno meso odstoji barem sat-dva. Pre pečenja krompir srednje veličine izrezati na četvrtke, a one sitnije ostaviti cele. Na veće kolutove izrezati praziluk i šargarepu.
KORAK 2: Kolenicu preliti uljem iz marinade i stavite na 180 stepeni C u zagrejanu, i sa mašću zamašćenu rernu, da se peče oko 2 – 2,5 sata, zavisno od veličine kolenice. Pleh poklopiti ili preko njega staviti alu foliju. Posle sat pečenja kolenicu okrenuti, a u pleh ubaciti blago posoljen krompir. Prilikom okretanja kolenica se ne bode, jer će tako zadržati sokove i ostati sočna. Ako tekućina iz pleha brzo isparava dolije se još malo vina ili vode.
Poslednjih petnaestak minuta skloniti foliju i ostaviti da meso dobije lepu rumenu boju. Pečeno je kada se lako odvaja i spada sa kostiju. Ako mi se desi da je kolenica ranije pečena od povrća, ja ju izvadim iz pleha i ostavim sa strane u drugi sud, dok se krompir ne ispeče. Zatim ga ponovo, na kratko vratim u pleh da povrati izgubljenu temparaturu i tada je, zajedno sa povrćem, spremna za serviranje.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare