Tašci sa pekmezom su još jedna od perjanica i ponos vojvođanske kuhinje. Pored gomboca (knedli), šufnudli, kitnikeza i knedli od sira i griza, predstavljam vam njihovo veličanstvo – taške.
500 g brašna
1 jaje
malo soli
100 ml vode
1 šolja pekmeza
100 g prezli
100 g putera
150 g šećera
U brašno dodati jaje, malo soli i mlake vode, pa umesiti testo kao za rezance – dok ne postane glatka masa. Ostaviti ga u frižider da se u foliji odmori sat vremena.
Posle toga radnu površinu dobro pobrašnjaviti, pa oklagijom razaviti testo u tanku koru, ne deblju od 3 mm.
Na jednoj polovini razvijene kore stavljati gomilice nekog gustog pekmeza ili džema i pritom praviti ravnomeran razmak. Drugu polovinu kore na kojoj nije pekmez preklopiti preko namazane polovine i nožem ili sekačom iseći pravougaone komade oko pekmeza. Ivice pritiskati prstima da se slepe, a najbolje i viljuškom kako se ne bi otvarale tokom kuvanja. Ovako formirane taške ostaviti da se malo prosuše.
U proključalu vodu sa malo soli i jednom kašikom ulja ubaciti taške i povremeno lagano prodrmati posudu da se ne zalepe za dno. Posle desetak minuta kuvanja isplivaće na povrsinu, što je znak da su kuvani, pa ih treba sa rešetkastom kašikom vaditi i servirati na oval.
Na kraju, na malo masnoće (putera) propržiti prezle, pomešati ih sa šećerom i posipati taške.
Radi dekoracije na svaki kolačić ide malo pekmeza ili džema.
Ja ponekad umesto prezlama taške posipam makom ili orasima. Meni uz taške sa pekmezom od šljiva ubedljivo najbolje ide mak, dok sa pekmezom od kajsija idu orasi. Što da ne. Isprobajte!
Ja bih odabrao rosse od muskat hamburga ili neko polusuvo ili poluslatko belo vino iz sremačkog vinogorja. Neoplanta, traminac ili sila će biti pun pogodak, ali nećete pogrešiti ni sa šampanjcem ako volite penušava vina.
Danas ste, zapravo na dobitku. Umesto jednog dobili ste dva recepta – dva u jedan! Tašci su testo punjeno džemom ili pekmezom. Slatki su, ali mogu biti i slani! Ukoliko poželite slanu varijantu, pekmez zamenite sirom. Sve ostalo zapisano u ovom receptu ostaje isto. Dva u jedan.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: