Pred nama su danas punjene pečurke zapečene u rerni. Za ovu priliku, izabrao sam braon šampinjone, tako krupne i lepe. Brzo i lako se spremaju, a meni su, kao nepopravljivom mesojedu, verovali ili ne, odlična i dostojna zamena za meso. Ipak, punim ih svinjskim fileom. Za svaki slučaj. Što je sigurno-sigurno.
Zavoleo sam pečurke još kao dete. Tada ih je u prirodi bilo u izobilju. Pred očima su mi još slike Krčmarica, šumovitog brda nadomak grada, gde su Banjalučani sa prijateljima, decom, komšijama – porodično, kako se govorilo „išli u pečurke“. Velika radost, nas dece kada se pronađe to blago prirode. Po povratku – kod kuće, uživanje u savršenom ukusu tog „šumskog mesa“ – vrganja, rujnica, lisičarki. Neponovljive slike i ukusi koje još pamtim.
A pred nama su danas punjene pečurke zapečene u rerni – lagano, veoma hranljivo, a niskokalorično jelo. Obiluju proteinima i vlaknima, a imaju vrlo malo ugljenih hidrata. Za ovu priliku, izabrao sam braon šampinjone, tako krupne i lepe. Brzo i lako se spremaju, a meni su, kao nepopravljivom mesojedu, verovali ili ne, odlična i dostojna zamena za meso. Ipak punim ih svinjskim fileom. Za svaki slučaj. Što je sigurno-sigurno.
800 gr krupnijih šampinjona
400 gr sitnije iseckanog svinjskog filea
1 manja glavica crnog luka (sitno naseckanog)
2 čena naseckanog belog luka
so i biber po ukusu
*
½ veze usitnjenog peršunovog lista
1 kašika bosiljka
2 jaja
100 gr kačkavalja
maslinovo ulje
puter
KORAK 1: Očistiti pečurke (ne prati). Drške odvojiti i iseckati.
KORAK 2: Crni luk i usitnjene drške prodinstati na puteru i maslinovom ulju i pred kraj, kada luk postane staklast, sasvim malo i beli luk. Dodati sitno seckan svinjski file, bosiljak, biber i so i dinstati 10 minuta.
KORAK 3: Smesu prohladiti pa pa u nju dobro umešati kockice kačkavalja, jaja i usitnjen peršun.
KORAK 4: Svaku pečurku puniti sa pripremljenim nadevom, ređati u nauljen pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Poslužiti ih na podlozi od pripremljenog pirinča.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: