Današnje "pohovane svinjske šnicle punjene sirom i šunkom, sa tartar sosom i pomfrijem“ su jelo novog kulinarskog talasa i ukusa, ali gurmansko. Pravo - lepo i sočno. Tartar sos i prilog pomfri savršeno idu uz ove šnicle. Sve zajedno se topi u ustima i daje nezaboravan ukus.
Uprkos mom naglašenom tradicionalizmu, uživam u njemu. Ali ima i jednu falinku. Kao i većina jela ovovremenske kuhinje, nemaju valjano ime i prezime. Zovu se opisno, a nazivi su dugi i objašnjavajući. Za razliku od onih iz ranijih vremena.
Ta stara jela se, pored ostalog, od novih razlikuju po imenima koja nisu deskriptivna, već imaju svoj personaliti. Ime jedno – vlastito! Eventualno prezime ili srednje ime. I gotovo.
Popara, podvarak, vanilice, burek, klin čorba, sirimaslo, šape, šnenokle, rinflajš, ajmokac, tašci sa pekmezom, kvrguša, orasnice, piroge… To su samo neka od njih čiji su recepti objavljeni na portalu Nova.rs.
Kao da su naši preci znali šta rade. Sa jelima, pa i njihovim imenima. Davali su im dušu. A daruješ ono što imaš. Možda je vreme učinulo svoje. Ili je posredi i jedno i drugo.šnjavajući. Za razliku od onih iz ranijih vremena.
4 veće svinjske šnicle (od laks karea ili buta)
biber
so
beli luk u prahu
pršut ili dimljeni vrat isečen na listove
kačkavalj isečen na listove
*
2 jaja
1 dl ulja
brašno
malo prezli
malo aleve paprike
1 limun
KORAK 1: Meso iseći na nešto veće, tanje šnicle. Svaku pažljivo izlupati (preko najlon kese) i voditi računa da se ne raspadnu. Posoliti ih, pobiberiti po ukusu i posuti belim lukom u prahu. Na svaku šniclu staviti listove pršute i kačkavalja, tako da im krajevi budu nešto kraći od ivica šnicle. Urolati ih u valjak, pritisnuti dlanovima i po potrebi učvrstiti čačkalicom, ili ih preklopiti i učvrstiti čačkalicom.
KORAK 2: Urolane šnicle uvaljati u brašno, umočiti u razmućena jaja, pa zatim u prezlu pomešanu sa malo aleve paprike.
KORAK 3: Pržiti ih u dubokoj masnoći, na srednjoj temparaturi, sve dok meso ne dobije lepu braonkasto-zlatnu boju. Kada su gotove, spustiti ih na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću.
Tako urolane šnicle nakapati limunovim sokom. Poslužiti ih sa tartar sosom. Prilog po želji. Ja preferiram pomfri.
TARTAR SOS
Mnogi neretko brkaju tartar sos koji se sprema od majoneza i kiselih krastavaca, sa tarator salatom od svežih krastavaca i kiselog mleka. Ja obožavam i sos i salatu, koji samo imaju slična imena. Da ne bude zabune, uz punjene šnicle poslužićemo tartar sos!
Sastojci
1 dl majoneza
2 dl kisele pavlake
4 malo veća krastavca (iseckanog na kockice)
1 čen belog luka
malo iseckane sveže mirođije
Priprema
Sve sastojke dobro izmešati i tartar sos je gotov.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: