Šta spremiti za Uskrs ili Vaskrs, najveći hrišćanski praznik koji za hrišćane simbolično predstavlja novi početak i obnovu života? Praznuje se počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. Nekada i duže, ako se „namesti“ još neki dan koji pogoduje našoj paganskoj sklonosti za svakolika praznovanja, pa i veštinu spajanje radnih sa neradnim danima.
Na uskršnje jutro vernici prvo odlaze u crkvu, a post se prekida tek posle službe – povratkom kući. Tada počinje tucanje i uzbudljivo nadmetanje farbanim jajima. Koga je zapalo najjače – pobedničko jaje?
Ovaj veliki praznik podrazumeva bogato i celodnevno posluženje. Posle kuvanih jaja, uskršnji dan započinje bogatim doručkom, koji je prvi mrsni obrok posle sedmonedeljnog uskršnjeg posta – najdužeg u pravoslavnom kalendaru. Sledi zatim svečani ručak i topla domaća supa ili čorba, koja će lepo okrepiti organizam posle višednevnog posta. Ne treba isključiti ni ukusnu domaću pitu ili gibanicu kao predjelo, ali ne treba preterivati, već voditi računa da „ostane mesta“ za glavno jelo i desert. Kada je reč o glavnom jelu tradicija nalaže jagnjetinu, što ne mora biti obavezno. Možete spremiti nešto novo i neobično, što niste u prilici da jedete svakodnevno ili vaš izbor, što ne reći, prilagoditi raspoloživom kućnom budžetu. Složićete se da je ipak najvažnije da taj ručak bude svojevrsni poklon i radost za celu porodicu jer za Uskrs nije presudno šta ćete i koliko jesti, već kako će te, s kim i u kom raspoloženju provesti praznik.
Iako sam siguran da već imate dobre ideje, ovim prilogom dajem predlog uskršnjeg jelovnika u uverenju da će to pomoći pravom izboru koji vas čeka. Svako dobro i “Hristos vaskrse”!
Ja sam ljubitelj pita. Moju naklonost za spremanje, a bogami i „uništavanje“ pita povukao sam iz rodne Banjaluke, u kojoj su se oduvek „po bosanski“ spemale najbolje pite i vrhunski burek. Ova današnja sa šampinjonima ili bukovačama je dobra i nalik onoj sa „divljim“ šumskim gljivama koje smo sami brali po šumovitim obodima grada. Tadašnju savijaču pamtim i po domaćim – ručno razavijanim jufkama, za koje su naše neumorne majke i bake uvek našle vremena.
Sastojci
9 gotovih kora za pitu
50 g slanine – sitno naseckane
30 g putera ili margarina
400 g šampinjona ili bukovača – iseckanih na tanje listiće
3 čena belog luka
1 jaje
100 g pavlake za kuvanje
4 kašike prezli
1/2 dl ulja
1 dl gazirane vode
Priprema
Korak 1.
U slaninu kratko proprženu na puteru dodati pečurke i dinstati dok ne omekšaju, a tečnost koju puste ne ispari. Ostaviti ih sa strane da se prohlade.
Korak 2.
Priprema nadeva: Izmešati jaje, beli luk, pola pavlake i usuti u prohlađene pečurke. Dodati još i prezle, biber i so, pa sve dobro izmešati da se svi sastojci što ravnomernije rasporede.
Korak 3.
Filovanje kora: Pripremljen nadev podeliti na tri istovetna dela. Odvojiti tri kore, svaku premazati sa mešavinom ulja i gazirane vode, pa ih ređati jednu preko druge. Na gornju naneti pripremljeni nadev, i to na trećinu površine. Sada sve tri kore urolati od nafilovanog prema praznom delu kore. Tako urolane spustiti u zamašćen pleh, horizontalno ili smotane u krug („zvrk“). Isto uraditi i sa preostlim korama.
Korak 4.
Složenu savijaču premazati preostalom pavlakom za kuvanje i ubaciti u rernu zagrejanu na 200°C. Zavisno od rerne savijaču peći 20–30 minuta, a pečena je kad dobije lepu braonkastu boju.
Savet uz ovaj recept
Savijaču ćete lakše iseći na komade željene veličine pre pečenja nego posle kada je vruća.
Predlog i drugih predjela za ručak:
Kroketi od krompira sa šunkom i sirom
Predlog salata za ručak:
Salate: zelena; mladi luk; rotkvice, sveži krastavci
Srećne praznike želi vam Majstor amater!
BONUS VIDEO: POSNA DIJETA
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare