Tradicija za uskršnji ručak nalaže jagnjetinu, što ne mora biti obavezno. Možete spremiti i nešto neobično, što ne jedete svaki dan. Složićete se da je ipak najvažnije da taj ručak bude svojevrsni poklon i radost za celu porodicu. Iako sam siguran da već imate dobre ideje, prilogom koji sledi, Majstor amater daje predlog uskršnjeg jelovnika, uglavnom od recepata objavljenih na portalu Nova.rs. U uverenju da će to pomoći pravom izboru koji vas čeka, želim vam svu sreću.
Šta spremiti za Uskrs ili Vaskrs, najveći hrišćanski praznik? Praznuje se počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. Ove godine tu se umešao, za mnoge omiljeni – crveni praznik rada, koji pada u subotu. Kako se Vaskrs proslavlja u nedelju drugog maja, građani Srbije, koji slave po julijanskom kalendaru će odmarati pet dana.
Na uskršnje jutro vernici prvo odlaze u crkvu, a post se prekida tek posle službe i povratkom kući, kada počinje tucanje i uzbudljivo takmičenje sa farbanim jajima. Ko je izabrao najjače – pobedničko jaje? Ovaj veliki praznik podrazumeva bogato i celodnevno posluženje. Posle kuvanih jaja, uskršnji dan započinje bogatim doručkom, koji je prvi mrsni obrok nakon najdužeg uskršnjeg posta. Pa dolazi svečani ručak i topla domaća supa ili čorba, koja će lepo okrepiti organizam posle višednevnog posta. Ne treba isključiti ni ukusnu domaću pitu ili gibanicu kao predjelo.
Imajući u vidu da se radi o porodičnom ručku, sa predjelom ne treba preterivati, osim ako vam ne dolazi i rođaci sa kojima obeležavate ovaj dan. U svakom slučaju, vodite računa da „ostane mesta“ za glavno jelo i desert. Kada je reč o glavnom jelu tradicija nalaže jagnjetinu, što ne mora biti obavezno.
Možete spremiti nešto neobično, što niste u prilici da jedete svakodnevno, ili vaš izbor, što ne reći, prilagoditi raspoloživom kućnom budžetu. Složićete se da je ipak najvažnije da taj ručak bude svojevrsni poklon i radost za celu porodicu. Jer za Uskrs nije presudno šta će te i koliko jesti, već kako će te, s kim i u kom raspoloženju provesti praznik.
U nastavku ćete naći recepte Majstora amatera za idealnu prazničnu trpezu:
DORUČAK: Ljevuša uz suhomesnate mezetluke, beli mrs, proju, rusku salatu…
RUČAK: Jagnjeća čorba, pita zeljanica kao predjelo i jagnjetina kao vrhunac uskršnje gozbe uz zelenu salatu s mladim lukom i rotkvicama i, naravno, uskršnju pogaču ukrašenu šarenim jajima. Predlog za desert je komisbrot.
Ljevuša
Sastojci
4 jajeta
200 gr kajmaka
300 gr pšeničnog brašna
100 gr kuruznog brašna (ili palente)
1 kesica praška za pecivo
so po ukusu
300 gr sira
3 dl mleka
2 kašike kiselog mleka
100 gr putera (ili masti)
Preliv
2 dl kisele pavlake
100 gr kajmaka
2 kašike ulja
so
Priprema
KORAK 1: Umutiti mikserom prvo belanca, a po tom uz mućenje dodavati žumanca, kajmak, so, prašak za pecivo i brašno. Na kraju dodati sir i uz postepeno dodavanje mleka nastaviti ručno mešati. Treba da se dobije testo gušće nego za palačinke. Ako je pregusto slobodno dodati vode.
KORAK 2: U tepsiji otopiti puter i zagrejati rernu na 200 stepeni C (da puter zacvrči). Izliti testo u tepsiju sa vrelom mašću (da bude 1 cm debelo). Peći 30-tak minuta, dok ne porumeni.
KORAK 3: Pred kraj pečenja ljevušu izvaditi iz rerne, iseći je na kocke veličine 5-6 cm i preliti prelivom od pavlake i kajmaka. Vratiti je u rernu i peći do kraja još 5 minuta.
Možete je poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko. Lepa je i vruća i hladna.
Alternativni recepti: suhomesnati mezetluci, beli mrs, proja, ruska salata
Hleb: Uskršnja pogača ukrašena šarenim jajima
Jagnjeća čorba
Sastojci
600 gr jagnjećeg mesa od vrata ili plećke (može i jagnjeća glava sa parčićima mesa)
2 dl ulja
1 veća glavica crnog luka
2 lovorova lista
5-6 zrna bibera
*
1 veća šargarepa
1 koren peršuna
1 šolja graška
1 manji koren celera
1 krompir
2 l vode
*
4 kašike brašna
1 kašičica aleve paprike
1 veza mirođije
so
*
3 kašike pavlake
2 žumanceta
sok od 1 limuna ili malo sirćeta
1 veza prešunovog lista
Priprema
KORAK 1: U dublji lonac sa uljem, staviti naseckani crni luk i pržiti da postane staklast. Dodati jagnjeće meso isečeno na kockice, lovorov list i biber. Sve tako dinstati, pa kada meso porumeni sa svih strana dodati i ostalo povrće isečeno na kockice i sve prodinstati još 10-tak minuta. Naliti otprilike 2 litra vode i poklopljeno kuvati na umerenoj vatri dok se meso ne skuva, a to je oko 40 minuta. Ako čorbu kuvate od jagnjeće glave, nju će te kad se skuva, pre zaprške izvaditi iz čorbe, odvojiti od koske, iseckati pa vratiti u lonac.
KORAK 2: Od masnoće i brašna napraviti braon zapršku i uz mešanje dodati u čorbu. Dodati i mirođiju, posoliti po ukusu i kuvati još deset-ak minuta. Čorbu držati na toplom mestu do služenja.
Posluženje:
U zdelu za serviranje pomešati pavlaku i žumanjca, preko sipati vruću čorbu, sve promešati, pa je posuti iseckanim peršunovim listom. Na astal obavezno izneti limun jer je, kad se zakiseli, jagnjeća čorba bez premca.
Alternativni recepti: bela pileća čorba, vojvođanska supa sa rinflajšom i umakom od mirođije, krem čorba od tikvica
1/2 kg gotovih heljdinih kora
½ kg zelja ili spanaća
400-500 g zrelog sira
5 jaja
ulje
mineralna voda
1 pavlaka ili 2 kašike kajmaka
1 kašika kima
so po ukusu
KORAK 1: Oprati i čvrste delove zelja ukloniti. Staviti ga nekoliko minuta u ključalu vodu, izvaditi, ocediti i iseckati.
KORAK 2: U plastičnu vanglicu staviti izmrvljen sir, 2 jaja, blanširano zelje, 3 kašike ulja, malo kisele vode (da smesa bude pomalo kašasta) i sve promešati.
KORAK 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita. Po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu. Jednu, po jednu koru, mazati rastvorom ulja i mineralne vode. Na dve trećine površine svake kore, ravnomerno rasporediti nadev od sira i zelja, pa koru uvijati od nafilovanog ka praznom delu. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, jednu do druge, bez razmaka. Kada su sve kore uvijene u plehu, premazati ih nanovo rastvorom ulja i mineralne vode.
KORAK 4: Pleh staviti u donji deo, već zagrajane pećnice (nešto ispod sredine) i peći oko 30 minuta na 180 stepeni C dok pita lepo ne porumeni. Umutiti 3 jaja, pavlaku (ili kajmak) sa malo ulja i već gotovu pitu preliti, pa je vratiti i u još vruću rernu nekoliko minuta. Izvaditi pleh iz rerne, pokriti čistom krpom i pustiti da odmori oko pola sata pre serviranja. Ja je najviše volim toplu, ali joj ni hladnoj nije mane.
Zelena, mladi luk, rotkvice
Jagnjetina kao vrhunac uskršnje gozbe
Sastojci
2 – 3 kg jagnjetine (plećka sa bubrežnjakom)
10 čena belog luka
1 grančica svežeg ruzmarina
100 gr dimljene slanine
biber, aleva paprika, so, po ukusu
2-3 lista lovora
1 dl maslinovog ulja
3 dl suvog belog vina
1 kg kromprira (roze)
1 veća šargarepa
1 praziluk
2 kašike svinjske masti
Priprema
Ja uglavnom jagnjetinu i jaretinu pečem ispd sača, onog iz Zlakusa. Ukoliko ste u mogućnosti, uradite to i vi na vatri, odnosno žaru. Ukoliko to nije moguće, ovaj recept pomaže da to uradite u rerni običnog električnog šporeta, na najbolji način. Šta reći? Sač ili rerna – birate sami.
Korak 1: Jagnjetinu peći u komadu. Satarom malo zaseći koske s početka kičme i sredinom rebara ili zamoliti mesara da to uradi još u mesari. To će pomoći da se ispečeno meso lakše izreže i formiraju lepi parčići za posluženje.
Korak 2: Oštrim i šiljastim nožem na mesnatijim delovima plećke praviti rupe u mesu i prstom utisnuti so, beli luk i režanj slanine i dodatno plećku, po celoj površini dobro usoliti. Utrljati sitno usitnjen ruzmarin (ne preterivati) i bosiljak, pobiberiti i poprašiti sa slatkom alevom paprikom. Sve preliti sa malo maslinovog ulja, dodati lovor i preostali beli luk, pokriti folijom i ostaviti da prenoći. Ako nemate toliko vremena, neka ovako začinjeno meso odstoji barem sat-dva.
Korak 3: U veliki, dublji pleh od rerne staviti svinjsku mast koliko da zamasti dno. U rernu zagrejanu na 250 stepeni C ubaciti meso i peći ga desetak minuta, taman toliko da mast zacvrči, a meso se zapeče sa svih strana i dobije blago rumenkastu boju.
Korak 4: Jagnjetina se ukupno peče oko 2,5 do 3 sata, zavisno od veličine komada mesa i od samog šporeta. Postupak pečenja je sledeći:
Pleh sa kratko zapečenom plećkom izvaditi iz rerne, meso preliti belim vinom, poklopiti ga ili preko pleha zategnuti alu-foliju. Foliju lepo priljubiti uz pleh da bi para što manje izlazila, a meso se istovremeno peklo i dinstalo, kao da je ispod sača. Temperaturu smanjiti na 180 stepeni C i jagnjetinu ušuškanu folijom ubaciti u rernu.
Posle sat vremena pleh izvaditi, meso okrenuti na drugu stranu, pa pored njega složiti krompir i na kolutove izrezan praziluk i šargarepu. Povrće preliti saftom iz pleha i po potrebi doliti još vina ili vode. Prekriti ponovo alu-folijom, ovog puta može i komotnije, vratiti u rernu i peći još otprilike 90 minuta. Poslednjih petnaestak minuta skloniti foliju i ostaviti da meso dobije lepu rumenu boju.
Da li je i kada meso pečeno, proverićete kada posle probadanja nožem osetite da je mekano. Za mene je pečeno ono koje se lako odvaja i spada sa kostiju.
Kada mi se desi da je meso ranije pečeno od krompira, ja ga izvadim iz pleha i ostavim sa strane u neki sud, dok se krompir ne ispeče. Zatim ga ponovo nakratko vratim u pleh da povrati izgubljenu temperaturu i tada je, zajedno sa povrćem, spremno za serviranje.
Posluženje:
Prilog – pečeni krompir je već obezbeđen. Salata mora nositi svežinu i miris proleća. Nema dileme, obavezna je zelena salata-puterica, rotkvice, sremuš i malo rukole.
Alternativni recepti: teleća kolenica, pile na morskoj soli
6 belanaca
1 šolja šećera
1 kesica vanila šećera
narendana kora od 1 limuna
sok od 1 limuna
1,5 šolja brašna
½ kesica praška za pecivo
100 gr putera (ili ½ šolje ulja)
400 gr naseckanog želea, oraha, suvog grožđa, brusnica i smokava
KORAK 1: Iseckati žele, orahe i suvo voće
KORAK 2: Mikserom mutiti belanca (odstojala na sobnoj temparaturi) i postepeno dodavati šećer pomešan sa vanilom. Kada su se belanca umutila u čvrst sneg dodati rendanu koricu i sok od limuna, otopljeni puter i brašno sa praškom za pecivo. Još se ovo umuti mikserom i skloniti ga, jer više neće trebati. Suvo grožđe i brusnice uvaljati u malo brašna pa spuštati, uz mešanje varjačom, u pripremljenu smesu. Potom dodati i promešati da se lepo rasporede žele, smokve i orasi.
KORAK 4: Dobro zamastiti i sa malo brašna posuti pleh za pečenje (najbolje je da koristite pravougaoni „pleh kalup“) Sipati komisbrot masu i peći oko 45 minuta na 180°C (dok lepo ne porumeni).
KORAK 5: Gotov kolač premazati medom i posuti prah šećerom. Kad hoću da iznenadim moje ukućane koji obožavaju čokoladu, ceo komisbrot prelijem čokoladnim prelivom i veselju nema kraja. Probajte i vi.
Srećne praznike želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: