Foto: Shutterstock

Veliki petak je crveno slovo i po tradiciji se, baš ovog dana farbaju jaja. Majstor amater vam, izborom recepata posnih jela, pomaže šta da pripremite za ovaj važan uskršnji dan.

Veliki petak je poslednji dan velikog posta. Po običajima se ovoga dana ne radi i to je, kako se kaže, crveno slovo u kalendaru.

O autoru:

Trpezu čine posne đakonije, a po tradiciji se baš ovog dana farbaju jaja i to u crvenu boju, koja je simbol nevino prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Veliki petak je dan kada se najviše posti. Vernici iz verskih, nevernici iz zdravstvenih ili razloga solidarisanja sa okruženjem.

Šta izneti na trpezu, koja mora da bude posna? Bogato posna i bogato ukusna.

Sledi moj predlog oslonjen na recepte jela koje sam prethodna tri meseca iznosio pred vas.

Doručak

 

Pita krompiruša

pita krompiruša majstor amater
Foto: Vladislav Mitić

Sastojci:

1 kg krompira (iseckan na male kockice)

2 glavice crnog luka (sitno iseckan)

1 pakovanje debljih heljdinih kora za pitu

ulje

so, biber, kim

susam

Priprema

KORAK 1: Sitno iseckan crni luk propržiti da zastakli. Na luk spustiti kockice krompira, sve posoliti i pobiberiti. Ako vam ne smeta, dodajte malo više bibera, jer krompiruša „voli“ njegov ukus. Sve prodinstati, uz mešanje desetak minuta. Ukoliko volite, dodajte malo kima, promešajte i ostavite da se malo prohladi.

KORAK 2: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita. Po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu. Jednu po jednu koru mazati rastvorom ulja i mineralne vode. Na dve trećine površine svake kore ravnomerno rasporediti krompir i koru uvijati od nafilovanog ka praznom delu. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, jednu do druge, bez razmaka. Kada su sve kore uvijene u plehu, premazati ih nanovo rastvorom ulja mineralne vode pa na kraju posuti susamom.

KORAK 3: Staviti u donji deo, već zagrajane pećnice i peći oko 30 minuta na 180 stepeni – dok pita lepo porumeni. Pečene kore premazati pavlakom ili jogurtom, a može i puterom otopljenim u toploj vodi. Pitu vratiti u sada već isključenu i toplu rernu da odstoji pet minuta. Pleh izvaditi iz rerne, pokriti čistom krpom i pre serviranja pustiti da odmori oko pola sata. Najbolja je topla, ali se jede i hladna.

Alternativni recept: Flekice od kupusa

Ručak 

 

Predjelo

Patlidžan i sos

Foto: Shutterstock

Sastojci

patlidžan – 3 komada

ulje za prženje

brašno

so

Za sos:

1 glavica crnog luka

5-6 čenova belog luka

500 gr paradajz pirea

malo vode

*

1 kašika šećera

1 kašičica aleve paprike

so i biber po ukusu

*

peršun

mirođija

Priprema

KORAK 1: Iseći patlidžane na kolutove, dobro posoliti i ostaviti 20-tak minuta da puste vodu. Oprati ih pod mlazom, ocediti i dobro prosušiti. Uvaljati ih, po tom u brašno i ispržiti na srednje vrućem ulju.

KORAK 2: Priprema sosa: U istom ulju (po potrebi doliti još) kratko propržiti iseckan crni luk. Kada postane staklast dodati na kratko beli luk, pa odmah po tom i paradajz pire i malo vode. Sve pržiti dok se paradajz blago ne zgusne, odnosno dobije željenu gustinu sosa.

Pred sam kraj ga posoliti i začiniti biberom, alevom paprikom i dodati šećer. Posle 2-3 minuta sos se skida sa vatre i posipa iseckanim peršunom i mirođijom.

Prženi patlidžani se mogu lepo servirani u ovalu, preliti sosom i poslužiti. Ja često stavim sos odvojeno, pa neka uzima svako po svojoj meri i ukusu. Jede se i toplo i hladno.

 

Alternativni recepti: Riblja pljeskavica.

Glavno jelo

 

Pijani šaran uz krompir salatu

 

Foto: Shutterstock

Sastojci

1 Šaran (1,5 kg – 2,5 kg)

Ceđeni sok limuna

Limun

1 veza peršuna

2 dl ulja

2 glavice belog luka

3 dl belog suvog vina

Biljni začin

So

Priprema

Beli luk i peršun iseckati što sitnije, pomešati sa malo ulja, sokom od limuna i biljnim začinom.

Oštrim nožem zarezati šarana sa obe strane (ne praviti velike razmake između rezova), usoliti ga i u zareze kao i trbušnu duplju utrljati smesu od belog luka i začina.

Dobro nauljiti pleh, staviti sa ribom u već vruću rernu i peći 10-15 minuta na 200 C. Čim počne da se peče, zapravo kad dobro „zacvrči“ ribu preliti sa 1 dl belog vina, a posle nekoliko minuta i masnoćom u kojoj se peče.

 

Alternativni recepti: Mlinarska pastrmka; brancin u soli; bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta. 

Desert

Pita od jabuka sa starinskim šmekom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

500 g tanjih kora za pitu

Fil:

1 kg narendanih jabuka (nakiselih)

3 kašike griza

2 kesice vanilin šećera

1/2 kesice cimeta

suvo grožđe

mlevena plazma

Preliv:

1 dl ulja

2 dl vode

200 g šećera

malo soka od limuna

Za posipanje:

šećer u prahu

vanilin šećer po ukusu

Priprema:

Korak 1: Vodu, šećer i ulje kuvati do vrenja i posle nekoliko minuta dobijeni sirup skinuti sa vatre. Ohlađen će poslužiti kao dobar preliv za ispečenu pitu.

Korak 2: Jabuke oljuštiti i izrendati, pa dodati, griz, vanila šećer i cimet. Sve promešati i fil za pitu je gotov.

Korak 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radu površinu. Proveriti da li njihova veličina odgovara dimenzijama pleha u kojem će se pita peći, pa ih po potrebi prilagoditi. Uzeti tri kore, svaku premazati rastvorom ulja i mineralne vode i slagati jednu preko druge. Na svaku treću ravnomerno rasporediti već pripremljen fil od jabuka, a preko njega posuti mlevenu plazmu i suvo grožđe. Fil se ravnomerno rasporedi na 2/3 površine (svake treće kore), pa se sve tri zajedno urolaju, od nafilovanog ka praznom delu. Postupak ponavljati dok se ne utroše svi sastojci. Ređati ih u dobro zamašćen pleh, pa ih na kraju nanovo premazati rastvorom ulja mineralne vode.

Korak 4: Peći u rerni 30 minuta na 200 stepeni C (dok ne porumeni). Na kraju, ispečenu i još vrelu pitu preliti pripremljenim sirupom i ostaviti da se ohladi.

 

Srećne praznike, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram