Ukoliko vam za glavno jelo nije dovoljan sir, verujem da ćete biti zadovoljni ako pride dobijete jaja i šunku.
To su namirnice od kojih, sa začinima i dobrim sosom, verovatno može ispasti dobar ručak.
Ali jedno je sigurno. Pohovani kačkavalj sa šunkom je odlično predjelo, sjajan doručak ili večera, van konkurencije. Da li može biti i vaš ručak, procenite sami.
500 gr tvrdog kačkavalja
200 gr praške šunke izrezane na listove
so, biber i origano po ukusu
prezle
4 jaja
ulje za prženje
KORAK 1: Kačkavalj iseći na jednake šnite debljine oko 5-6 mm. Da bi ostao čvrst tokom prženja, treba ga držati u komori za zamrzavanje 30-ak minuta. Listove šunke iseći da budu nešto uži od površine sira i formirati „sendviče“ tako što će se između dve šnite kačkavalja položiti dva lista šunke i napola presečene maslinke.
KORAK 2: U dva tanjira sipati brašno i prezle, a u treći umućena jaja. Jaja posoliti i dodati im biber i origano po ukusu.
„Sendviče“ od kačkavalja prvo potopiti u jaja, zatim u brašno, pa ponovo u jaja i na kraju u prezle.
Dobro je površinu sira pažljivo natapkati dlanom da prezle ne bi otpadale tokom pečenja.
KORAK 3: Pržiti u dobro zagrejanom ulju 2-3 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Ja uz pohovani kačkavalj pripremim tartar sos, umak od mirođije, ali zbog onih koji vole, iznesem i čist majonez i pavlaku. Mnogi neretko brkaju tartar sos koji se sprema od majoneza i kiselih krastavaca sa tarator salatom od svežih krastavaca i kiselog mleka. Ja obožavam i jedno i drugo, ali da ne bude zabune, uz pohovani kačkavalj poslužićemo tartar sos!
Prijatno, želi vam Majstor amater!