Ovim receptom, osim lepo spremljenih i preukusnih bubaca na belom rižotu, dobićete pride i lepu domaću supicu.
Ne znam da li su i koliko često, pileći želuci ili kako ih još zovu – „bubci“, gost na vašim trpezama. Znam samo da smo kao deca za stolom vodili rat, oko toga ko će iz domaće supice dobiti bubac. Znam i to, da su pileći želuci dijetetsko jelo (sadržaj kalorija na 100 g samo, 140 kcal), da se spremaju na bezbroj načina, da su preukusni i zašto ne reći, dostupni svačijem džepu.
800 g očišćenih pilećih bubaca
2 korena peršuna
1 parče celera
2-3 šargarepe
6 kašike ulja
1 kockica putera ili margarina
3 glavice iseckanog crnog luka
4-5 čena iseckanog belog luka
2 kašičice aleve paprike
biber i so po ukusu
malo belog suvog vina
KORAK 1: Očišćene i na veličinu zalogaja isečene bubce , zajedno sa korenastim povrćem, spustiti u hladnu i slanu vodu da sve ogrezne, poklopiti i kuvati do vrenja. Tada smanjiti temparaturu i krčkati na tihoj vatri kao svaku supu, uz povremeno mešanje. Kuvati dok bubci potpuno ne omekšaju. Ako tečnost uvri pre nego je meso gotovo, dodati još malo vode i nastaviti kuvanje. Dužina kuvanja zavisi od mnogo toga, zavisno da li su od mlađih pilića, ili onih vremešnih, po starosti, bližih kokama i sl. Treba znati da, ne smeju ni da se prekuvaju, jer ako preterate, bubci će postati tvrdi, gumeni i njihov ukus će biti uništen. Najsigurnije je tokom kuvanja proveriti u kojoj su fazi. Čim čačkalica ili viljuška lako prolazi kroz meso, sklanjajte ga sa vatre. Ukoliko je bubac od mlađe piletine kuva se za oko 30-40 minuta, računajući od trenutka ključanja. Gotove bubce izvaditi a u preostalu tečnost ubaciti rezance i poslužiti kao supu.
KORAK 2: Propžiti na ulju crni luk i kada postane staklast dodati puter i beli luk pa, posle minut-dva bubce. Posoliti ih, pobiberiti, dodati alevu papriku i posuti sa malo belog vina. Sve dobro promešati i propržiti kratko, dok vino ne uvri.
KORAK 3: Pripremiti pirinač za prilog. Predlažem da to bude beli rižoto po mom, ovde već objavljenom receptu.
Služiti uz rižoto (ili pire krompir) i salatu po želji.
Pratite nas i na društvenim mrežama: