Ne koštaju mnogo, a jednostavno i brzo se spremaju. Sezona je u toku i iskreno ih preporučujem. Sad ili nikad!
Imam nekoliko omiljenih letnjih jela. Paprike punjene krompirom su kod mene visoko rangirane. To je jelo koje pamtim od malih nogu i još uvek je aktuelno u mom zavičaju. Čini mi se da to nije slučaj ovde, kod nas u Srbiji. Bar ne u Beogradu. Možda grešim, ali ja ne znam nikoga ko ih sprema (ne računam one koje sam ja nagovorio). Neopravdano. Uprkos slaninici kojom se malo „oplemene“, paprike sa krompirom su tipično letnje – lagano jelo. Ukusno, sočno i sa savršenom kombinacijom aroma i ukusa. Ne koštaju mnogo, a jednostavno i brzo se spremaju. Sezona je u toku i iskreno ih preporučujem. Sad ili nikad!
6 paprika babura srednje veličine
1 manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
6 komada roze krompira srednje veličine
100 g dimljene slanine
1 veza peršunovog lista
so i biber po ukusu
ulje
*
100 g pavlake za kuvanje – po želji
KORAK 1: Paprike oprati i izdubiti im seme sa drškom. Krompir oguliti i narendati. Slaninu, crni i beli luk i peršun sitno naseckati.
KORAK 2: Narendan krompir posoliti i dodati mu slaninicu, crni i beli luk, peršun i malo ulja. Ukoliko Vam ne smeta dobro je dodati nešto više sveže mlevenog bibera, jer se odlično slaže i daje bitnu dimenziju ovom jelu. Na kraju sve dobro izmešati.
KORAK 3: Ovako spremljenim krompirom lagano puniti paprike i ne sabijati ga mnogo i tvrdo, već ostaviti da u paprici bude malo rastresit. Napunjene paprike složiti u zamašćen pleh, a viškom krompira (koji je poželjan) popuniti praznine između paprika. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, 45 minuta. Paprike pokriti alu-folijom, a posle 30-tak minuta foliju skinuti i peći dalje da se lepo zapeku i dobiju boju.
KORAK 4: Kada su paprike pečene, po želji ih možete zaliti sa pavlakom za kuvanje i vratiti u rernu još 10-tak minuta.
Ja ih češće pravim bez pavlake, iako su lepe su na oba načina. Zato isprobajte sami!
Prijatno, želi Vam Majstor amater!
Pratite nas i na društvenim mrežama: