Orahovača, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Moja orahovača nije otužno sladunjavi liker, već aperitiv u kome oporost i slast zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké.

Jutros mi je pogled zastao na krošnji mog oraha – krčedinskog. Ne znam zašto, ali iznenadio sam se, kada sam primetio mlade zelene oraščiće. Ne znam zašto, jer vreme im je. A sebi rekoh da je vreme i za ovogodišnju orahovaču, koju svi moji „degustatori“, nestrpljivo očekuju.

O autoru:

Pravim je već poslednjih nekoliko godina po novom receptu. Smanjio sam količinu šećera, odnosno meda. Moja orahovača sada nije onako otužno sladunjav liker, već aperitiv u kome oporost i slast, zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké. I ne držim je više na suncu, jer je to za kvalitet ovog napitka ne samo nepotrebno, već i štetno. Svetlo uništava vitamin C kojim su mladi oraščići prebogati.

Neću nabrajati sve benefite orahovače. Opštepoznato je, da su prednosti ovog napitka za mnoge naše tegobe nemerljive. Nije slučajno što se u kućama naših predaka, uz rakiju i vino, uvek mogla naći i domaća rakija orahovača.

A kako se pije? Kao dižestiv, desertno piće ili kao dobar aperitiv ? Odlučite sami.

Orahovača, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

200 gr zelenih oraha,

2 litra lozovače (ili rakije po izboru)

½ kg meda (ili šećera)

2 limuna,

1 pomorandža,

nekoliko karanfilića,

2 do 4 listića pelina,

1 štapić cimeta,

1 štapić vanile ili 10 zrna kafe.
*
1 butelja (0,7 l) kvalitetnog belog vina

4 kesice vanila šećera

Priprema

KORAK 1: Orahe razrezati na četvrtine. Staviti ih u staklenu teglu, dodati rakiju, med i ostale sastojke sa liste.

Još recepata Majstora amatera:

Teglu poklopiti, umotati u crnu foliju i ostaviti 60 do 90 dana da odstoji na tamnom mestu. Dobro je povremeno sadržaj tegle promućkati.

KORAK 2: Kada istekne vreme predviđeno za stajanje, mešavinu procedite kroz gazu, dodati belo vino i vanila šećer. Orahovaču sipati u neke lepe flaše.

Orahovača, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Posluženje

Kao aperitiv, orahovaču možete poslužiti sa ledom i kriškom limuna.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare