Moja orahovača nije otužno sladunjavi liker, već aperitiv u kome oporost i slast zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké.
Jutros mi je pogled zastao na krošnji mog oraha – krčedinskog. Ne znam zašto, ali iznenadio sam se, kada sam primetio mlade zelene oraščiće. Ne znam zašto, jer vreme im je. A sebi rekoh da je vreme i za ovogodišnju orahovaču, koju svi moji „degustatori“, nestrpljivo očekuju.
Pravim je već poslednjih nekoliko godina po novom receptu. Smanjio sam količinu šećera, odnosno meda. Moja orahovača sada nije onako otužno sladunjav liker, već aperitiv u kome oporost i slast, zajedno sa drugim prirodnim, začinima, prave prefinjen i neverovatan buké. I ne držim je više na suncu, jer je to za kvalitet ovog napitka ne samo nepotrebno, već i štetno. Svetlo uništava vitamin C kojim su mladi oraščići prebogati.
Neću nabrajati sve benefite orahovače. Opštepoznato je, da su prednosti ovog napitka za mnoge naše tegobe nemerljive. Nije slučajno što se u kućama naših predaka, uz rakiju i vino, uvek mogla naći i domaća rakija orahovača.
A kako se pije? Kao dižestiv, desertno piće ili kao dobar aperitiv ? Odlučite sami.
200 gr zelenih oraha,
2 litra lozovače (ili rakije po izboru)
½ kg meda (ili šećera)
2 limuna,
1 pomorandža,
nekoliko karanfilića,
2 do 4 listića pelina,
1 štapić cimeta,
1 štapić vanile ili 10 zrna kafe.
*
1 butelja (0,7 l) kvalitetnog belog vina
4 kesice vanila šećera
KORAK 1: Orahe razrezati na četvrtine. Staviti ih u staklenu teglu, dodati rakiju, med i ostale sastojke sa liste.
Teglu poklopiti, umotati u crnu foliju i ostaviti 60 do 90 dana da odstoji na tamnom mestu. Dobro je povremeno sadržaj tegle promućkati.
KORAK 2: Kada istekne vreme predviđeno za stajanje, mešavinu procedite kroz gazu, dodati belo vino i vanila šećer. Orahovaču sipati u neke lepe flaše.
Kao aperitiv, orahovaču možete poslužiti sa ledom i kriškom limuna.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare