Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Gde su nestali oni medenjaci koje pamtimo? Topli. Boje meda i nestvarno svetlucave glazure od belanca. Kao "leteći tanjiri" koje ja stvarala dečija mašta pedesetih godina. I bili su medeni. Mmmm... Kao i ovi koje danas pravim za vas.

Prepuni su oglasi za prodaju medenjaka. Prave se u najrazličitijim oblicima. Kao srculenca, sa konturama ribica, prasića, mačića i kučića. Sa ispisanim imenima budućih kupaca ili kao rođendanske ili osmomartovske čestitke. Na, zalepljenim „jestivim“ sličicama preko njih, nađe se i po neki Rambo ili „Ja volim Srbiju“. Gotovo bez izuzetka su bezukusni.

O autoru:

Često se pitam gde i kako ti „medenjaci“ završavaju. Da li ih uopšte neko jede. Očajan sam kada vidim kako onako ušminkani, a prašnjavi od stajanja, „gledaju“ sa nekog regala i nose poruku „Srećan 8. mart“.

Gde su oni medenjaci koje pamtimo? Nestali. Simboli mog detinjstva se ruše. Oni moji medenjaci, bili su drugačiji od ovih Rambovih. Sočni i nadasve ukusni. Topli. Boje meda i nestvarno svetlucave glazure od belanca. Kao „leteći tanjiri“ koje ja stvarala dečija mašta pedesetih godina. I ne samo da su se zvali „medenjaci“, već su i izgledali kao oni. I bili su medeni. Mmmm … Kao i ovi koje danas pravim za vas.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Sastojci

½ kg brašna (pola mekog, pola oštrog)

200 gr šećera

1 kašičica sode bikarbone

4-5 tucanih karanfilića

2 kašičice cimeta

2 kesice vanila šećera

100 gr putera ili margarina

3 jajeta

4 kašike meda

2 kašike ulja

Glazura

1 belance

150 gr prah šećera

1 kašika soka od limuna

2 kašike vode

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Pomešati sve suve sastojke, zatim dodati na listiće iseckan puter, pa jaja i med. Od ove smese rukama zamesiti testo pa ga umotati u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.

KORAK 2: Kada se testo odmorilo, rukama oblikovati loptice srednje veličine. Puterom malo zamastiti pleh, posuti ga brašnom i ređati loptice sa razmakom od nekoliko centimetara, a svaku lopticu stisnuti odozgo dlanom, da bi se malo spljoštile.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Pre pečenje medenjacima se da lepa glazura. Premažu se umućenom smesom od belanca, prah šećera, malo limunovog soka i vode. Ja katkada na vrh svakog stavim polovinu oraha.

KORAK 4: Rernu zagrejati na 200 stepeni C, pleh ubaciti u gornji deo rerne i peći od oko 10 minuta, zavisno od veličine medenjaka.

Gotovi su kada im dno počne tamniti pa ih već posle 5 minuta pečenja treba proveriti. Voditi računa da se ne prepeku, jer se van pećnice oni dodatno još malo stvrdnu.

Prijatno, želi vam Majstor amater !

Sutra:

Kuva majstor amater: Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar