Gde su nestali oni medenjaci koje pamtimo? Topli. Boje meda i nestvarno svetlucave glazure od belanca. Kao "leteći tanjiri" koje ja stvarala dečija mašta pedesetih godina. I bili su medeni. Mmmm... Kao i ovi koje danas pravim za vas.
Prepuni su oglasi za prodaju medenjaka. Prave se u najrazličitijim oblicima. Kao srculenca, sa konturama ribica, prasića, mačića i kučića. Sa ispisanim imenima budućih kupaca ili kao rođendanske ili osmomartovske čestitke. Na, zalepljenim „jestivim“ sličicama preko njih, nađe se i po neki Rambo ili „Ja volim Srbiju“. Gotovo bez izuzetka su bezukusni.
Često se pitam gde i kako ti „medenjaci“ završavaju. Da li ih uopšte neko jede. Očajan sam kada vidim kako onako ušminkani, a prašnjavi od stajanja, „gledaju“ sa nekog regala i nose poruku „Srećan 8. mart“.
Gde su oni medenjaci koje pamtimo? Nestali. Simboli mog detinjstva se ruše. Oni moji medenjaci, bili su drugačiji od ovih Rambovih. Sočni i nadasve ukusni. Topli. Boje meda i nestvarno svetlucave glazure od belanca. Kao „leteći tanjiri“ koje ja stvarala dečija mašta pedesetih godina. I ne samo da su se zvali „medenjaci“, već su i izgledali kao oni. I bili su medeni. Mmmm … Kao i ovi koje danas pravim za vas.
½ kg brašna (pola mekog, pola oštrog)
200 gr šećera
1 kašičica sode bikarbone
4-5 tucanih karanfilića
2 kašičice cimeta
2 kesice vanila šećera
100 gr putera ili margarina
3 jajeta
4 kašike meda
2 kašike ulja
Glazura
1 belance
150 gr prah šećera
1 kašika soka od limuna
2 kašike vode
KORAK 1: Pomešati sve suve sastojke, zatim dodati na listiće iseckan puter, pa jaja i med. Od ove smese rukama zamesiti testo pa ga umotati u prozirnu foliju i ostavite u frižider na pola sata.
KORAK 2: Kada se testo odmorilo, rukama oblikovati loptice srednje veličine. Puterom malo zamastiti pleh, posuti ga brašnom i ređati loptice sa razmakom od nekoliko centimetara, a svaku lopticu stisnuti odozgo dlanom, da bi se malo spljoštile.
KORAK 3: Pre pečenje medenjacima se da lepa glazura. Premažu se umućenom smesom od belanca, prah šećera, malo limunovog soka i vode. Ja katkada na vrh svakog stavim polovinu oraha.
KORAK 4: Rernu zagrejati na 200 stepeni C, pleh ubaciti u gornji deo rerne i peći od oko 10 minuta, zavisno od veličine medenjaka.
Gotovi su kada im dno počne tamniti pa ih već posle 5 minuta pečenja treba proveriti. Voditi računa da se ne prepeku, jer se van pećnice oni dodatno još malo stvrdnu.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Kuva majstor amater: Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta