Foto: Shutterstock

Kako je vreme mladih krompirića uveliko počelo, navalite sad i odmah. Treba ih tamaniti jer im je sezona ograničena.

Po ovom receptu prže se na najjednostavniji način u tiganju, garantovano mekani i sočni iznutra, a spolja hrskavi.

O autoru:

Za mene je idealna kombinacija krompirića i umaka od mirođije. To ne propuštam.

Potrebno je:

mladi krompirići

ulje ili mast

so i biber po ukusu

malo vegete

sveža mirođija

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Krompir očistiti površinski i ne guliti ga, jer se najhranljiviji sastojci nalaze u njegovom površinskom delu. Očišćen i opran umotati u čistu kuhinjsku krpu i potpuno osušiti.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 2: U tiganj sipati ulje ili mast dubine nekoliko milimetara, pri čemu krompir, ne treba da bude potopljen i da pliva u ulju. Masnoća se ugreje da bude taman toliko vrela, da krompirići zacvrče, kada se ubace. Spuštati u tiganj prvo najveće komade, a kasnije one manje i to u jednom redu i ne jadan preko drugog. Ukoliko prskaju poklopiti ih, a vatru posle 10-tak minuta smanjiti na srednju jačinu. Tokom prženja tiganj povremeno protresti. Krompir je gotov, kada lepo porumeni sa svih strana.

KORAK 3: Tada rešetkastom kašikom krompiriće izvaditi, posoli, posuti sa malo vegete i praha od belog luka, a na kraju sa dosta sveže i iseckane mirođije. Činiju dobro protresti kako bi krompirići lepo primili dodate začine.

Posluženje

Krompiriće možete servirati uz neko meso ili sir i salatu po izboru. Za mene je idealna kombinacija krompirića i umaka od mirođije. To ne propuštam.

Foto: Shutterstock

Savet uz ovaj recept

– Za čišćenje mladog krompira najbolje je koristiti žicu za suđe. Čistom, nekorišćenom žicom ili hrapavim (zelenim) delom sunđera, trljajte po površini krompira i ljuske će se skinuti u tankom sloju.

– Mladi krompir treba upotrebiti najkasnije nedelju dana od kupovine, jer sadrži u sebi mnogo vode (83 %) i brzo počne da trune. Do upotrebe ga držite na hladnom i tamnom mestu van frižidera, jer ne podnosi temparaturu ispod 7 stepeni C.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Rolovana piletina – ko gurmanska polovnjača

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare