Krofnice
Krofnice Majstora amatera, Foto: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Na šta se tačno misli kada se nekome kaže da je krofnica? Ja tačan odgovor ne znam, ali znam da to izgovorim samo kad mi je srce puno, kad se topim i vidim moju trogodišnju Petru. Neodoljiva, baršunasta, preslatka i bucmasta, baš kao krofna! Krofna, krofna – od milja "krofnica"!

U klasičnoj varijanti krofne se pune starim dobrim džemom od kajsija, a preko ide šećer u prahu i vanila. Ako se, katkada kao ja, zaigrate i krenete u potragu za vašim magičnim ukusom, biće to igra bez granica. Nadevi, od džemova, šumskog voća ili jabuka do eurokrema ili nutele, a sa glazurom od omiljene čokolade. Mmmmm… Ovo je više od igre. Čuvajte liniju!

O AUTORU:

Na šta se tačno misli kada se nekome kaže da je krofnica? Ja tačan odgovor ne znam, ali znam da to izgovorim samo kad mi je srce puno, kad se topim i vidim moju trogodišnju Petru. Neodoljiva, baršunasta, preslatka i bucmasta, baš kao krofna-od milja „krofnica“. Vraća me u detinjstvo kao i miris krofni. A mirisale su svuda. U Vojvodini i Sremu ponajviše.

Vešte Sremice prave one čuvene „strukirane“ krofne, sa crtom-belim prstenom po sredi. Ovaj recept čuva tajnu, ali i uči kako da tog magičnog prstena.

Foto: Shutterstock

I pre nego krenemo na kuvanje, treba odati još jedno priznanje Sremcima. U Martincima, jednom od najstarijih sela Vojvodine čuva se tradicija sremačke kuhinje. Tu se održava „Krofnijada“ na kojoj se svake godine podeli preko 2.000 krofni!

I na kraju, krofne onako meke i vazdušaste su fenomenalne i bez nadeva, ali se mogu, u kasičnoj varijanti puniti starim dobrim džemom od kajsija. Preko šećer u prahu i vanila. Ako se, katkada kao ja, zaigrate i krenete u potragu za vašim magičnim ukusom, biće to igra bez granica. Nadevi, od šumskog voća ili jabuka do eurokrema ili nutele, a sa glazurom od bele, crne ili mlečne čokolade. Mmmmm… Ovo je više od igre. Čuvajte liniju!

Sastojci

700-800 gr mekog brašna

2 dl mleka

6 kašika šećera

1 kesica suvog kvasca ili 20 gr svežeg

1 celo jaje

2 žumanca

malo soli

100 gr putera

1 kašika ruma

narendana korica od 1 limuna

2 dl mineralne vode

*

mast (ili ulje) za prženje

džem ili neki drugi nadev

vanilin šećer

šećer u prahu za posipanje

Priprema

KORAK 1: U jednoj šoljici 1dl toplog mleka, malo šećera i kvasac, izmešati pa pustiti 10-ak minuta da naraste.

KORAK 2: Dok raste, u vanglici umutiti jaja sa ostatkom toplog mleka, šećera i malo soli. Smesi dodati i narasli kvasac, otopljeni puter, rum, naredanu koricu od limuna i mineralnu vodu. Tako pripremljenu smesu, uz mešanje postepeno sipati u brašno. Sve nalupati varjačom, a po tom i rukom dok se smesa ne sjedini i ne počne da se odvaja od posude. Testo ostaviti u pokrivenoj vanglici, na umereno toplom mestu, da odmori 15-ak minuta.

PROČITAJTE JOŠ:

KORAK 3: Sada izručiti testo na brašnom posutu radnu površinu, pa ga dobro premesiti i gnečiti što duže, kako moje sremice kažu „dok ti znoj ne počne kapati sa čela“. Ponovo ga ostaviti da nadođe i odmori na sobnoj temparaturi, barem pola sata.

KORAK 4: Testo vratiti na radnu površinu, posutom sa vrlo malo brašna i oklagijom ga razaviti ga na debljinu od 1,5 – 2cm. Kalupom ili čašom vaditi delove testa i ostaviti ih da pokrivene nanovo odstoje, ovoga puta oko sat vremena. Ja biram veličinu kalupa ili čaše koja će „vaditi“ krofne težine oko 60-7o grama.

KORAK 5: Izabrati nešto nižu šerpu za prženje, da bi se krofne lakše okretale, pa u nju sipati onoliko ulja da krofne plivaju i nikako da dodiruju dno. Šporet podesiti na srednju temperaturu i loptice testa spuštati u dobro zagrejanu, ali ne previše vrlelu masnoću. Voditi računa da strana na kojoj je ležala krofna ide gore, a gornja, koja je rasla ide u mast! Dobro je da sa testom unosimo što manje brašna, koje zna da sagori i napravi neželjeni ukus krofnama. Šerpu obavezno poklopiti i sačekati da se krofna „naduva“ i donji deo porumeni, za šta je potrebno minut-dva. Zatim se otklopi i krofna okrene da porumeni i sa druge strane (bez ponovnog poklapanja).

Foto: Shutterstock

KORAK 6: Vaditi ih na papirni ubrus koji će upiti višak masnoće i nikada ih ne treba slagati jednu preko druge. Kada želim da ih punim nekim nadevom, koristim špric za torte. Lakše ih napunim kada drškom varjače izbušim krofnu, pa špricom utisnem nadev. Jedu se i bez nadeva, a u klasičnoj varijanti se pune starim dobrim džemom od kajsija i preko pospu šećerom u prahu i vanilom. Možete i da eksperimentišete do mile volje.

Prijatno, želi vam Majstor amater !

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare