Još na nepcima osećam nestvarnu slast meke krempite, koja se brani od reskog „napada“ najbolje boze u gradu.
Koliko se sećam, iako na ceni, u mom detinjstvu krempite se nisu često pravile po kućama. Više su važile za „kupovni“ kolač i bile pojam nedeljnog porodičnog izlaska na odlične krempite i još bolju bozu, kod Šukrije – tada prestižnog banjalučkog slastičara.
I sada me ozari pitanje koje bi otac ili majka izgovarali u naglašeno dobrom raspoloženju: „Hoćemo li kod Šukrije“? Odgovor se unapred znao. A ja posle toliko godina na nepcima osećam nestvarnu slast meke krempite, koja se brani od reskog „napada“ najbolje boze u gradu.
Za testo:
500 gr lisnatog testa
Za krem:
7 jaja
1 kesica vanilin šećera
200 gr šećera (100 gr + 100 gr)
200 gr brašna
1 kašičica soli
2 dl mleka
1 l provrelog mleka
Za šlag:
100 g šlaga
2,5 dl mineralne vode
Za posipanje:
šećer u prahu
KORAK 1 – lisnato testo: Smrznuto testo izvaditi iz ambalaže i ostaviti na sobnoj temperaturi. Polovinu testa (250 gr) spustiti na brašnom posutu površinu i oklagijom rastanjiti do željene debljine. Rastanjenu koru prilagoditi veličini pleha u kojoj će na kraju formirati krempite, izbockati je na više mesta viljuškom, pa je ubaciti u pleh obložen pek-papirom. Peći ih u prethodno zagrajanoj rerni na 200°C dok ne porumene. Ispečenu koru, još dok je u plehu, pokriti i ušuškati vlažnom i čistom kuhinjskom krpom.
Sa preostalom polovinom lisnatog testa ponoviti postupak, s tim što će se, a pre pečenja, kora narezati na kvadrate ili pravougaone komade u željenim dimenzijama koje će odgovarati veličini budućih krempita. Kada je pečena, i ovu koru, još u plehu, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da odmori.
KORAK 2 – krem: Odvojiti žumanca od sedam jaja, dodati im pola šećera (100 gr) i vanilu, pa umutiti mikserom. Posle nastaviti mućenje uz postepeno dodavanje brašna, a po tom i 2 dl mleka. Ovako umućenu masu sipati u provrelo mleko uz neprestano mešanje ručnom mešalicom.
Sada umutiti preostala belanca sa kašičicom soli i polovinom preostalog šećera (100 gr). Ovako dobijen sneg od belanca postepeno, uz mešanje, dodavati vrućem filu od žumanaca, posle čega je krem gotov.
KORAK 3: Preko prve ispečene kore (koja nije izrezana na kvadratiće) sipati krem i ostaviti da se ohladi. Od značaja je i izbor veličine i dubine ovog suda jer će od toga zavisiti i veličina, odnosno visina krempite.
KORAK 4 – šlag: Umutiti šlag u prahu sa mineralnom vodom i dobijenu penu sipati preko krema od žumanaca. Na kraju na šlag po celoj površini „nalepiti“ ispečenu i na kvadratiće zarezanu koru. Posuti odozgo obilato šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: