Deo građanske estetike i simbol porodičnog „gnezda“ nekada je bio taj „šlafrok“ – fatalni ogrtač naših baka, deka ali i njihovih poslastica. Da li su ih potisnuli šlampavost, zarozanost i instant kolači? Rado pravim ovaj predivni slatkiš, a nedavno sam ga krunisao kuglom sladoleda. Činim to i nadalje jer se, baš takav sa krunom, svima koji su probali neizmerno dopada.
Za one koji ne znaju, „šlafrok“ je nemački izraz za kućni ogrtač. Kada se jabuke ispohuju i tako dobiju svoj ogrtač, onda su to „jabuke u šlafroku“.
Nekada je šlafrok bio nezaobilazan deo kućne garderobe i modni detalj svake građanske porodice. Žene u šlafroku živopisnih boja, doterane, elegantne i lepe za bračnog druga i ostale ukućane. Dakako i muškarci sa svojim muževnim ogrtačima iza kojih je, elegantno izranjala kravata ili leptir mašna. Prisustvo tada cenjenog i popularnog slatkiša „Jabuke u šlafroku“ bilo je obavezno. Sada više nije. Kao ni estetika porodičnog „gnezda“, čiji je simbol bio taj šlafrok – fatalni ogrtač naših baka, deka, ali i njihovih poslastica. Kao da su ih potisnuli šlampavost, zarozanost i instant slatkiši !?
2 veće jabuke
*
1 jaje
malo mineralne vode ili piva
7-8 kašika mekog brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 dl mleka
1 vanilin šečer
1 kašičica soli
malo ruma
od 1 manjeg limuna narendana korica
*
šećer u prahu i cimet za posipanje
KORAK 1: Jabuke se oljušte i pažljivo im se izvadi sredina od koštica i peteljki. Još je bolje ako imate specijalni „nož“ za to. Tako očišćene se narežu na kolutove 5-6 milimetara debljine.
KORAK 2: Posebno pripremiti smesu za „šlafrok“ (smesa u koju će se umočiti jabuke pre pečenja). Smesa je zapravo kao ona za palačinke, ali nešto gušća.
U dubljoj posudi umutiti jaje, sipati brašno, prašak za pecivo, malo mineralne vode i mutiti mikserom na najmanjoj brzini uz postepeno dodavanje mleka. Kada se dobije glatka i ujednačena gušća „čorbasta“ masa u nju se doda, so, vanila, rum i narendana korica od limuna. Dobro je da se umućeno testo ostavi, da odmori pola sata u frižideru.
KORAK 3: Svaki kolut jabuke se umoči u pripremljeno testo i prži u dubokom ulju, nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobije lepu rumenu boju. Vade se na papirni ubrus da upije višak masnoće.
Ispečene jabuke dobro uvaljati u šećer u prahu, servirati ih na neki lep oval i poprašiti cimetom. Po volji, zbog izgleda ali i ukusa, mogu se ukrasiti desetnim prelivom ili nekim lepim džemom. Ja sam od nedavno ovaj predivni slatkiš „krunisao“ kuglom sladoleda. Činim to i nadalje jer se, baš takav sa krunom, svima koji su probali neizmerno dopada.
Prijatno, želi vam Majstor amater !
Sutra:
Kuva majstor amater: Cicvara ukusna slana,a može i sa medom
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare