Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Đuveč je zapravo musaka koja je dobila naziv po zemljanoj posudi „đuveču“, nekada podrazumevanoj zemljanoj posudi u kojoj se spremalo i na astal iznosilo ovo ukusno jelo.

Podjednako ga vole ljubitelji povrća kao i mesojedi, pa je odličan za sve ukuse. Realno, to je letnji obrok kada je na dohvat ruke sve moguće povrće, a i zalogaj ovog jela je lagan i poželjan po vrućim danima.

O autoru:

Poreklom sa istoka, a kod nas se tradicionalno sprema na jugu Srbije – kao srpski đuveč. Nacionalni prefiks nose još i makedonski, bugarski, bosanski đuveč. Na zapadu se smatra da je musaka izvorno grčko jelo. Današnji recept je kombinacija nekoliko njih.

Sastojci

400 g piletine

1 dl maslinovog ulja

1 manja glavice crnog luka

1 šargarepa

1 patlidžan srednje veličine

2 paprike (crvena i zelene)

2 kaščice origana

1 šolja pirinča

400 g krompira isečenog na kolutove

2 veća sveža paradajza ili pelata

400 g krompira isečenog na kolutove

*

Za preliv:

2 dl kiselog mleka (najbolje ovčijeg)

beli luk i mirođija po ukusu

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Prvo skuvati piletinu sa povrćem i sastojcima, kao za supu.

KORAK 2. Usitniti luk, patlidžan i papriku izrezati na trake, šargarepu i krompir na kolutove. Paradajz iseći na kockice, a pirinač oprati.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Na maslinovom ulju propržiti zajedno luk, šargarepu, patlidžan i paprike i kada omekšaju, dodati origano i zaliti vodom u kojoj se meso kuvalo. Zatim dodati na manje kocke isečenu piletinu, posoliti, pobiberiti, ubaciti pirinač i paradajz pa promešati da se sastojci ravnomerno resporede. Sve sipati u zemljanu ili vatrostalnu posudu, pa preko cele površine poređati kolutove krompira. Ponovo zaliti supom taman da krompir ogrezne.

KORAK 4: Sve zajedno peći u rerni na jačoj vatri oko 40 minuta, odnosno dok tekućina ne uvri. Na kraju kada krompir po površini porumeni i postane hrskav, musaku preliti sa kiselim u kojem su beli luk i mirođija. Đuveč vratiti u rernu i zapeći još desetak minuta.

Posluženje

Od preostale vode u kojoj se piletina kuvala poslužiti ukusnu supu. Musaku dekorisati iseckanom mirođijom, malo prohladiti i najbolje jesti toplu.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Pečene paprike za salatu, friz ili ajvar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar