Čušpajz može da se zgotovi od tikvica, graška, kelerabe, koprive i ko zna od kog još povrća. Pred vama je danas ipak klasik ovog žanra: čušpajz od šargarepe.
Evo ga još jedno starinsko jelo koje su Švabe donele u Vojvodinu. Jednostavno je za pripremu i svi, manje ili više, znaju da ga skuvaju. Ipak, nije naodmet da se recept ovog variva nađe pred vama.
Biće koristan za početnike, a vama koji to niste dobro podsećanje od koga glava ne boli.
1 kg šargarepe isečene na kolutove
1/2 dl ulja
1 veća glavica crnog luka
4-5 čena belog luka
*
so po ukusu
1 kašičica mlevenog bibera
½ kašike brašna
1 kašika sveže mirođije – iseckane
1 kašika svežeg peršunovog lista – iseckanog
1 kašika limunovog soka
100 gr kisele pavlake
KORAK 1: Na malo masnoće upržiti glavicu crnog luka da postane staklast. Dodati šargarepu i uz mešanje nekoliko minuta propržiti zajedno sa lukom. Zatim dodati beli luk, pa čim lepo zamiriše, naliti vodu da sadržaj ogrezne. Dinstati poklopljeno, uz povremeno mešanje, sve dok šargarepa ne postane meka.
KORAK 2: Omekšalu šargarepu posoliti i pobiberiti, pa dodati u sasvim malo vode razmućeno brašno. Posle toga, zavisno od toga koju gustinu čušpajza želimo, sipaćemo ili ne još vode, pa sve krčkati još nekih 5-6 minuta.
Na samom kraju dodati peršunov list i mirođiju, kiselu pavlaku, sok od limuna, pa sve lagano izmešati i skloniti sa vatre.
Posluženje
Čušpajz dekorisati peršunovim listom i mirođijom i poslužiti toplo, kao prilog ili kao glavno jelo.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Škampi na buzari, uz malvaziju – iz inata
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare