Iako sam osvedočeni mesožder, ja obožavam bukovače i gotovo da ne pravim razliku između mesa i njih. Da, tog "mesa" koje obilato jedem i u danima posta, a grešan zbog toga nisam. Ni zbog čaše najboljeg crmničkog vina koje mi braća Crnogorci nedavno poslaše. Običaji su običaji...
Pečurke bukovače – hrana ili lek? I jedno i drugo i treće! I hranljive i lekovite i ukusne. Snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, održavaju optimalni balans vode i masti u organizmu. Bogate vitaminima, mineralima, amino-kiselinama i proteinima, a bez holesterola. Sve to bukovaču čini čuvarom organizma od toksina.
Ja ih cenim i rado koristim u kuhinji jer imaju veoma diskretan ukus i nikakav miris. Zato lepo primaju druge arome koje se sa ovom mesnatom pečurkom fantastično uparuju. „Mesnatom“, ne rekoh to slučajno. Iako sam osvedočeni mesožder, ja obožavam bukovače i gotovo da ne pravim razliku između mesa i njih. Da, tog „mesa“ koje obilato jedem i u vreme posta, a grešan zbog toga nisam. Ni zbog čaše najboljeg crmničkog vina koje mi braća Crnogorci nedavno poslaše. Običaji su običaji…
300 g bukovača
1-2 glavice iseckanog crnog luka
1 kašičica vegete
1 manja tikvica iseckana na kockice
1 veza svežeg iseckanog peršunovog lista
malo soja sosa
½ veze sveže mirođije
malo maslinovog ulja
so
KORAK 1: Bukovače oprati i ukloniti im drške i iseći ih po dužini na veće komade.
KORAK 2: Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckan luk, pa mu dodati bukovače, tikvice, vegetu i biber. Sud poklopiti i uz povremeno mešanje dinstati na laganoj vatri, sve dok bukovače lepo ne omekšaju. Ako voda koje su pustile pečurke i tikvice ispari pre nego su dovoljno omekšale, treba dodati još malo vode i nastaviti dinstanje. Pred kraj, kada je jelo potpuno gotovo, dodati malo soja sosa, peršun, so i biber. Prodinstati još nekoliko minuta i skinuti sa vatre.
KORAK 3: Pred samo serviranje bukovače posuti natrganim grančicama sveže mirođije. Služiti toplo.
Ukoliko neko posti na vodi, dovoljno je da se maslinovo ulje zameni vodom, a sve iz ovog recepta ostaje isto.
Prijatno vam želi Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Mlinarska pastrmka uz čašu malvazije
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare