Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Iako sam osvedočeni mesožder, ja obožavam bukovače i gotovo da ne pravim razliku između mesa i njih. Da, tog "mesa" koje obilato jedem i u danima posta, a grešan zbog toga nisam. Ni zbog čaše najboljeg crmničkog vina koje mi braća Crnogorci nedavno poslaše. Običaji su običaji...

Pečurke bukovače – hrana ili lek? I jedno i drugo i treće! I hranljive i lekovite i ukusne. Snižavaju holesterol, regulišu krvni pritisak, održavaju optimalni balans vode i masti u organizmu. Bogate vitaminima, mineralima, amino-kiselinama i proteinima, a bez holesterola. Sve to bukovaču čini čuvarom organizma od toksina.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Ja ih cenim i rado koristim u kuhinji jer imaju veoma diskretan ukus i nikakav miris. Zato lepo primaju druge arome koje se sa ovom mesnatom pečurkom fantastično uparuju. „Mesnatom“, ne rekoh to slučajno. Iako sam osvedočeni mesožder, ja obožavam bukovače i gotovo da ne pravim razliku između mesa i njih. Da, tog „mesa“ koje obilato jedem i u vreme posta, a grešan zbog toga nisam. Ni zbog čaše najboljeg crmničkog vina koje mi braća Crnogorci nedavno poslaše. Običaji su običaji…

O AUTORU:

Sastojci:

300 g bukovača

1-2 glavice iseckanog crnog luka

1 kašičica vegete

1 manja tikvica iseckana na kockice

1 veza svežeg iseckanog peršunovog lista

malo soja sosa

½ veze sveže mirođije

malo maslinovog ulja

so

Još recepata Majstora amatera:

Priprema:

KORAK 1: Bukovače oprati i ukloniti im drške i iseći ih po dužini na veće komade.

KORAK 2: Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckan luk, pa mu dodati bukovače, tikvice, vegetu i biber. Sud poklopiti i uz povremeno mešanje dinstati na laganoj vatri, sve dok bukovače lepo ne omekšaju. Ako voda koje su pustile pečurke i tikvice ispari pre nego su dovoljno omekšale, treba dodati još malo vode i nastaviti dinstanje. Pred kraj, kada je jelo potpuno gotovo, dodati malo soja sosa, peršun, so i biber. Prodinstati još nekoliko minuta i skinuti sa vatre.

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

KORAK 3: Pred samo serviranje bukovače posuti natrganim grančicama sveže mirođije. Služiti toplo.

Ukoliko neko posti na vodi, dovoljno je da se maslinovo ulje zameni vodom, a sve iz ovog recepta ostaje isto.

Prijatno vam želi Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Mlinarska pastrmka uz čašu malvazije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare