Uz testeninu, u sendvičima ili kao začin mesu, pesto od limuna idealan je dodatak koji ističe ostale arome i jelu daje magičan ukus.
Jede ti se testenina uz koju bi baš dobro išao pesto, a nemaš kod kuće svežeg začinskog bilja? Ako imaš limuna, onda problema nema. Pesto od limuna je idealan za leto zbog osvežavajućeg ukusa koji prosto osvaja. Svežina, slast koju daje mešavina maslinovog ulja, oraha i sira, kao i pikantni začini sjajni su i za jela od testenine i za meso.
Sastojci:
1/2 šoljice oraha
1 limun
1/4 šoljice rendanog parmezana
1 čen belog luka
1/2 kašičice šećera
1/4 kašičice soli
čili
1/4 šoljice maslinovog ulja
Priprema:
Zagrej rernu na 180 stepeni. Orahe stavi na pek-papir, pa ih peci oko osam minuta uz povremeno protresanje pleha. Kad budu gotovi, izvadi ih da se hlade.
Limun iseci na četvrt. Tri kriške očisti od semenki i lagano izmiksaj tako da budu fino usitnjene, ali ne sasvim u pire. Orahe lagano pomešaj s parmezanom, belim lukom, šećerom, solju i čilijem postepeno dolivajući ulje, ali pazi da se ne pretvori u pastu i da zadrži strukturu. Posluži s testeninom ili prilogom po želji.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: