Gpointstudio / ImageSource / Profimedia

Izbegavajte u širokom luku.

Jesti u restoranu može biti neverovatno zabavno iskustvo. Bilo da je reč o nekoj posebnoj prilici s vremena na vreme ili o nečemu što redovno volite da radite, obično se na jelovniku nađe ponešto za svakoga.

Ipak, zbog marketinških tehnika i malo poznatih industrijskih tajni, ponekad se čini da nije nimalo lak zadatak biti gost u restoranu i birati što ćete jesti.

A da su na vašem mestu u istom restoranu, šta bi kulinarski stručnjaci ili kuvari naručili, a šta radije izbegli?

Nekoliko njih otkrilo je kako im uspeva da dobiju obrok koji zaista cene kada jedu u restoranu, a koja jela nikada ne bi poručili u restoranu.

Nešto što nije specijalitet restorana

Prema Džejkobiju Ponderu, kuvaru iz Atlante, ako planirate da idete u restoran koji je poznat po nečemu posebnom, poput restorana sa mesnim specijalitetima ili restorana s plodovima mora, obično ćete naručiti nešto u skladu s tim za šta taj restoran tvrdi da je njihova specijalnost.

„Ne bih naručio nešto poput hamburgera u ribljem restoranu. Radije bih se držao glavne atrakcije restorana“, kaže Ponder.

Sirova hrana

Osim ako ne idete u visoko cenjeni suši bar ili neki drugi restoran koji je poznat po svojoj sirovoj hrani, Ponder preporučuje da izbegavate sirova jela.

„Nikad ne bih naručio sirovu ili nedovoljno kuvanu hranu u restoranu za koji se ne zna da to nudi i da su baš po tome poznati. Ako se ipak odlučite za to, budite oprezni, jer će mnogi restorani promovisati bilo koji stil usluge“, objašnjava on.

Desert

Jose Antonio Baeza Diaz / Alamy / Alamy / Profimedia

Za većinu ljudi često ne ostane puno mesta za desert nakon ukusnog obroka, ali ako vam ipak ostane malo mesta u želucu, Ponder savetuje da preskočite jelovnik poslastica i umesto toga odete na mesto koje je specijalizovano za deserte.

„Obično ne bih naručio desert iz većine restorana. Radije bih otišao u pekaru ili poslastičarnicu po jedinstvenu vrstu deserta nego pojeo onaj koji bi bio na meniju tokom cele sezone“, kaže Ponder.

Pržena hrana

Prema Rejmondu Nilu, profesionalnom kuvaru i stručnom savetniku za TD Kitchen, izbegavanje većine pržene hrane u restoranu može da vam pomogne da ostvarite vaše zdravstvene ciljeve.

„Pržena hrana poput pomfrita, piletine, ribe ili kolutića luka generalno je nezdravija od drugih opcija hrane i ima više kalorija. Takođe, može biti masna i teška, zbog čega se nakon obroka osećate slabo“, kaže Nil.

Hrana s gustim sosom od pavlake

Još jedna porudžbina koju treba izbegavati kad god je to moguće je sve što je na bazi pavlake ili belog sosa, poput Alfredo testenine, supe ili supe na bazi sira.

„Izbegavam da poručujem sve što je zagušeno u sosovima od sira ili pavlake jer su ta jela obično vrlo kalorična i masna“, savetuje Nil.

Hrana koju lako možete da napraviti kod kuće

Iako je to samo njihovo mišljenje, neki kuvari veruju da ako nameravate da potrošite novac na nešto u restoranu, trebalo bi da se potrudite da bude dovoljno posebno i da se ne može lako napraviti kod kuće.

„Konačno, nikad ne naručujem ništa što mogu da pripremim kod kuće. Želim da uživam u posebnom ukusu koji ne mogu dobiti kod kuće, a ako to mogu sam da napravim, nije vredno da trošim novac za to“, tvrdi Nil.

Piletina (ponekad) 

Foto: Shutterstock

„Piletina je ukusna, zdrava i puna proteina. Ali, vrlo se lako dešava da se prekuva ili nedovoljno skuva“, tvrdi Neil koji dodaje da kada je piletina nedovoljno skuvana, ljudi se lakše razbole, piše Eatthis.com

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar