Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Kao veliki hedonista, voleo da jede zagorske štrukle, puši kubanske tompuse, a od pića najdraži su mu bili viski čivas i lovenačko vino cviček. Na današnji „dan mladosti“, možda i njegov rođendan, posvećujem mu recept dana i omiljene mu, zagorske štrukle. Dakako zaslužio je daleko više od ovoga. On, Josip Broz Tito.

O autoru:

Kod nas u Srbiji se štrukli ne prave. Prave se razne vrste pita od vučenog testa, ali ovakve kao štrukli, ne.

Za Zagorce, ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su zagorski štrukli. S tim se, još za života složio i Josip Broz, kome su štrukle bile omiljeno jelo.

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: STR / AFP / Profimedia

Sastojci:

Za testo:

2 jajeta

3 kašike ulja

1 kašičica soli

200 gr mekog brašna

200 gr oštrog brašna

voda po potrebi

(Za slatke štrukle: 2 kašike šećera)

Za nadev:

500 gr mladog kravljeg sira

1 jaje

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

malo ulja

(Za slatke štrukle: šećera po ukusu)

Za preliv:

250 ml pavlake za kuvanje

(Za slatke štrukle ide slatka pavlaka)

Majstor amater 24 - 30 maj
Foto: Shutterstock

Priprema:

KORAK 1- testo: Unutiti jaja pa dodati so, ulje i vodu. Postepeno dodavati brašno i mesiti dok ne dobije glatko testo koje se ne lepi za prste. Ostaviti ga da odstoji 10-tak minuta, pa ga još jednom premesiti i ponovo ostaviti još 10-tak minuta da odmori. Izvaditi testo na brašnjav čist stolnjak i razaviti ga na debljinu od 2 mm i ukoliko je potrebno razvući ga još malo nauljenim rukama, sa svih strana u pravougaonik, sve do ivica stola.

KORAK 2 – nadev: Izmešati sir, jaje, so i ulje

Jođš recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Preko razavijenog testa premazivanjem rasporediti nadev na trećinu površine, a preosteli prazan deo zamastiti uljem ili još bolje rastopljenim puterom. Testo urolati od premazanog dela ka praznom. Najlakše je preklopiti ivicu testa preko početka fila, pa uzdizanjem stolnjaka zaviti testo u rolnu. Tako uvijeno ostaviti par minuta da odstoji, pa ga rezati uz pomoć tanjira debljih ivica na jastučiće – štrukle, podjednake veličine (oko 7 cm). Po potrebi, dodatno prstima zatvoriti krajeve štrukli da nadev ne bi cureo.

KORAK 4: U posoljenu ključalu vodu spustiti štrukle i kuvati dok ne isplivaju na površinu.

KORAK 5: Tako prokuvane štrukle složiti u zamašćen pleh, pa preliti sa pavlakom za kuvanje. Peći ih 30-ak minuta na 180 do 200 stepeni C, da lepo porumene.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Kuva Majstor amater: Tufahije, vikleri i nestašluci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar