Jede se širom sveta. To je čisto, najčistije i najsočnije meso. Prethodna rečenica stoji zbog nevernih toma koji, kako kažu, ne bi pojeli ništa što se jezik zove. Naravno da je ova averzija bez osnova. Sve predrasude padaju u vodu kada jednom probaju ovaj preukusni specijalitet. Tada stvari dolaze na svoje mesto i ostaje samo žal za propuštenim.
Za kuvanje jezika:
1 veći juneći jezik
1 glavica crnog luka
2 dl belog suvog vina
1 list lovora
2 karanfilića
so
5-6 zrna bibera
Za sos:
50 gr putera ili margarina
200 ml pavlake za kuvanje
2 kašike brašna
so i biber po ukusu
½ kašice belog luka u prahu
voda u kojoj se kuvao jezik
KORAK 1: U šerpu spustiti jezik, pa dodati krupno isečen luk, karanfilić, lovor, biber u zrnu i posoliti po ukusu. Sipati vino, pa doliti i doliti i vodu, taman da jezik ogrezne u tekućini. Krčkati u poklopljenom sudu na tihoj vatri oko dva sata i po potrebi pomalo dolivati vodu ako ispari.
KORAK 2: Kuvan jezik izvaditi iz posude, ohladiti, oguliti opnu i iseći na šnicle debljine 1 cm.
KORAK 3: Na zagrejanom puteru propržiti brašno, neprekidno mešajući. Dodati vodu u kojoj se kuvao jezik, pavlaku za kuvanje i stalno mešajući ukrčkati na tihoj vatri. Kada sos dobije potrebnu gustinu, skloniti šerpu sa vatre, posoliti, pobiberiti i začiniti sa malo belog luka u prahu. Gotov sos usuti u posudu koja ide na sto.
Posluženje
Isečene šnicle jezika stepenasto poređati na zajednički oval za sve ili na manje tanjire za svakog ponaosob. Pripremljeni sos se može preliti po šniclama odmah ili ga izneti na sto da se svako posluži kako mu i koliko volja.
Vinska preporuka
Moji prijatelji pozvani da daju vinsku preporuku uz ovo jelo uvek traže crveno vino, pre svih vranac.
Savet uz ovaj recept
Uz ovaj specijalitet od junećeg jezika možete kao prilog poslužiti heljdu. Ostavite je da prenoći u vodi i sutradan promenite vodu, sasvim malo posolite i pustite da lagano krčka dok ne omekša.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva: Čušpajz – podsećanje od koga glava ne boli
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare