Vojvođanski nedeljni ručak kreće obavezno do 12 časova - domaća supa, rinflajš, sos od mirođije... al se nekad dobro jelo. Moje sremačke prijatelje sam tri puta zvao na nedeljni ručak: prvi put, poslednji put i nikad više! Nedelja je. Zvono - beogradsko, oglasilo se pre 10 časova. Na vratima oni, moji prijatelji - vojvođanski. Stigli na ručak koji još nisam ni počeo da spremam...
Vojvođanski nedeljni ručak: domaća supa od pilećeg, goveđeg, katkada i od guščijeg i pačijeg mesa. Sa rezancima ili knedlama. Posle supe čuveni rinflajš, kuvano meso i povrće iz supe, posluženo uz nezaobilazan sos od mirođije ili paradajza.
Posle rinflajša obavezno ide pohovano – goveđe ili belo pileće meso, ali katkada se služi dinstano ili pečeno. Na trpezi je uz sve to i salata, najčešće kupus. I naravno, na kraju desert. Bez kolača ne može. Krofne, gomboce, tašci, rolati, kuglofi, rezanci sa makom, štrudle… Cela porodica na okupu. Svečarski tanjiri i escajg, beli stolnjak. Ne kasni se. Kreće obavezno do 12 časova. Al se nekad dobro jelo…
Moje sremačke prijatelje sam tri puta zvao na nedeljni ručak: prvi put, poslednji put i nikad više. Posle „nemilog“ događaja na ručak ih zovem nekim drugim danima, a nedeljom eventualno na večeru. Evo šta se zapravo desilo: Nedelja je. Zvono -beogradsko se oglasilo pre 10 časova. Na vratima oni, moji prijatelji – vojvođanski. Stigli na ručak koji još nisam ni počeo da spremam. Morao sam znati da oni po navici i sa stečenom ugarskom preciznošću očekuju da najdalje do 12 sati iz tanjira zamiriši prava domaća supa.
1 kg pilećeg mesa
3 veće šargarepe
2 korena od peršuna
1 paštrnak
1 manji celer sa listom
3 srednja krompira
1 glavice crnog luka
3 čena belog luka
so i biber po ukusu
1 veza lista peršuna
domaći rezanci
KORAK 1: Očistiti povrće. Glavice crnog luka prerezati na pola i uz okretanje prepeći na ringli, pa zajedno sa očišćenim povrćem i mesom staviti u lonac za kuvanje. Naliti hladnu vodu da sve ogrezne (tri prsta iznad), staviti na najjaču vatru da provri, pa odmah smanjiti temperaturu. Kad proključa, pojaviće se pena na površini, koju obavezno treba skinuti! Poklopljenu supu krčkati na najtišoj vatri oko dva sata. Pred kraj supu posoliti. Treba znati da se prava supa kuva „u cugu“ i bez naknadnog dolivanja vode.
KORAK 2: Izvaditi meso i povrće iz lonca, supu procediti kroz gušće sito, pa u nju vratiti jednu kuvanu, ali na kockice iseckanu šargarepu. Sada je nanovo staviti na štednjak da provri, pa u nju spustiti domaće rezance, flekice ili griz knedle. Posle nekoliko minuta, koliko je potrebno da se testenina skuva, supu preručiti u činiju u kojoj će biti poslužena. Ja obavezno dodam seckani peršun, koji će dodatno obogatiti ukus, ali i izgled ove prave, domaće, vojvođanske supe.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater kuva umak od mirođije – sos za ponos.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare