Neka skuša, koliko već od danas, bude barem jednom sedmično na vašoj trpezi. Iz rerne ili grilovana – birajte sami.
Skuša je verovatno najzdravija riba na svetu: jedna porcija nedeljno štiti srce, snižava holesterol, popravlja memoriju i koncentraciju! Sjajan je saveznik našeg imuniteta u borbi protiv stresa i nespavanja. Sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina i zbog toga je idealna za regulisanje krvnog pritiska. Posebno se preporučuje trudnicama, zbog fosfora i magnezijuma, a za decu je poželjno da ovo meso jedu više puta sedmično. A vi se potrudite, koliko već od danas, da skuša barem jednom sedmično bude na vašoj trpezi jer su njena zdrava svojstva i divan ukus nezamenljivi.
(za 4-6 osoba)
6 skuša
6 krompira srednje veličine
1 glavica crnog luka (naseckanog na rezance)
2 kašičice slatke aleve paprike
maslinovo ulje za pečenje (ili suncokretovo)
Za marinadu:
2 veze peršuna (svežeg i iseckanog)
6-7 čena belog luka (sitno naseckanog)
1 dl belog suvog vina
sok od 2 limuna
1 kašika vegete
so i biber po ukusu
1 dl maslinovog ulja (ili suncokretovog)
KORAK 1 – marinada: pomešati peršun, beli luk, vino, sok od limuna, ulje, malo soli i bibera.
KORAK 2: Skuše očistiti i odstraniti im glave i usoliti iznutra. Preliti ih marinadom i unutrašnjost napuniti peršunom i belim lukom iz te marinade. Sve pokriti providnom folijom i ostaviti 2-3 sata u frižideru.
KORAK 3: Krompir oguliti, izrezati na kriške srednje veličine i umereno posoliti. Dodati mu naseckan crni luk i posuti alevom paprikom.
KORAK 4: U nauljen pleh poređati ribu, oko nje rasporediti krompir, još malo odozgo sve pouljiti, pa preliti preostalom marinadom.
KORAK 5: Pleh ovlaš pokriven alu-folijom (ne ušuškan) ubaciti u zagrejanu rernu na 200 stepeni C i peći 20 minuta. Posle tog vremena skinuti foliju (ribu možete okrenuti) i nastaviti peći još 20-ak minuta. U toku pečenja ribu povremeno prelivati marinadom u kojoj se peče. Gotovo je kad riba i krompir lepo porumene.
Posluženje
Skušu servirati sa krompirom i kriškom limuna. Kada ribu otvorite i izvadite joj kičmu, možete je preliti sokom u kome se pekla.
Vinska preporuka
Enolozi kažu da plava masnija riba (skuša, tuna, srdela) ide uz laganija crvena ili punija bela vina. Meni lično najviše paše neki suvi rose ili frankovka, a od belih bez dvoumljenja ohlađena malvazija, pinot gri ili neki puniji šardone.
Savet uz ovaj recept
Skuša marinirana po ovom receptu biće fantastična i grilovana. Ja u tom slučaju neizostavno spremam i nezaobilaznu krompir salatu.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva Majstor amater: Orahovača – didžestiv, desertno piće ili aperitiv?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare