Pile punjeno pirinčem, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Osim krompira, moj omiljeni prilog uz pečeno pile je pirinač. Po ovom receptu ga ne spremam kao poseban prilog, već kao nadev i sastavni deo glavnog jela.

Tada je doista poseban jer „povuče“ prirodne masnoće piletine i sve arome nastale u kombinaciji marinade i začina u kojima se pile peče.

Mirisi ovog jela su godinama moji kućni mirisi, a kako stoje stvari, biće još dugo.

Sastojci

1 pile (oko 1 ½ kg)

so po ukusu

malo vegete

*

O autoru:

dve nešto veće glavice crnog luka

nekoliko čena iseckanog belog luka

malo karija

2 šolje pirinča

4 šolje pilećeg temeljca ili vode

Ulje

Za marinadu:

peršun, biber, aleva paprika, i ulje (sve po ukusu)

Priprema

KORAK 1: Pile očistiti, usoliti ga i posuti sa malo vegete.

KORAK 2 – marinada: Premazati ga sa marinadom pripremljenom od, po malo i po ukusu dodatog peršuna, bibera, aleve paprike i ulja.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Na ulju u šerpi propržiti iseckan crni luk da postane staklast, dodati naseckani beli luk i malo karija i odmah po tom pirinač. Naliti sa 4 šolje pilećeg temeljca ili vodu sa pilećom kockom. Posoliti, pobiberiti i lagano kuvati dok zrna ne postanu skoro gotova. Ovako spremljen pirinač prohladiti, napuniti pile, pa ga ušiti ili zatvoriti drvenim štapićem ili čačkalicom.

KORAK 4: U zamašćen pleh sa malo vode i spustiti napunjeno pile. Prekriti ga po vrhu listom alu folije, i peći na 200 stepeni C. Posle 60 minuta skinuti foliju, dodati ostatak pirinča oko pileta i nastaviti peći još 30-tak minuta, dok mu kožica lepo ne porumeni.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar