Osim krompira, moj omiljeni prilog uz pečeno pile je pirinač. Po ovom receptu ga ne spremam kao poseban prilog, već kao nadev i sastavni deo glavnog jela.
Tada je doista poseban jer „povuče“ prirodne masnoće piletine i sve arome nastale u kombinaciji marinade i začina u kojima se pile peče.
Mirisi ovog jela su godinama moji kućni mirisi, a kako stoje stvari, biće još dugo.
1 pile (oko 1 ½ kg)
so po ukusu
malo vegete
*
dve nešto veće glavice crnog luka
nekoliko čena iseckanog belog luka
malo karija
2 šolje pirinča
4 šolje pilećeg temeljca ili vode
Ulje
Za marinadu:
peršun, biber, aleva paprika, i ulje (sve po ukusu)
KORAK 1: Pile očistiti, usoliti ga i posuti sa malo vegete.
KORAK 2 – marinada: Premazati ga sa marinadom pripremljenom od, po malo i po ukusu dodatog peršuna, bibera, aleve paprike i ulja.
KORAK 3: Na ulju u šerpi propržiti iseckan crni luk da postane staklast, dodati naseckani beli luk i malo karija i odmah po tom pirinač. Naliti sa 4 šolje pilećeg temeljca ili vodu sa pilećom kockom. Posoliti, pobiberiti i lagano kuvati dok zrna ne postanu skoro gotova. Ovako spremljen pirinač prohladiti, napuniti pile, pa ga ušiti ili zatvoriti drvenim štapićem ili čačkalicom.
KORAK 4: U zamašćen pleh sa malo vode i spustiti napunjeno pile. Prekriti ga po vrhu listom alu folije, i peći na 200 stepeni C. Posle 60 minuta skinuti foliju, dodati ostatak pirinča oko pileta i nastaviti peći još 30-tak minuta, dok mu kožica lepo ne porumeni.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: