Naviknuti smo na kafanski pripremljenu rolovanu pileću „džigu“- na roštilju. Retko samu. Obično kao deo mešanog mesa.
I ne pomišljamo da može biti još bolja u kućnim uslovima, kada se ukusi džigerice i slanine pretvore u iznenađujuće dobre zalogaje. U tiganju ili rerni – nema greške. Kako vam volja.
500 gr pileće džigerice
200 gr dimljene slanine
biber po ukusu
malo vegete
malo belog luka u prahu
KORAK 1: Svaku džigericu očistiti od žilica, odvojiti srca i prepoloviti. Osušiti ih papirnim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom. Utrljati vegetom, pobiberiti i posuti sa malo praha od belog luka. So neće biti potrebna jer su vegeta i slanina već dovoljno slane.
KORAK 2: Svaku polovinu uviti u tanko isečen list slanine, pa ih učvrstiti čačkalicom, ili ih po nekoliko komada nanizati na ražnjić štapiće.
KORAK 3a: Pržiti ih u zamašćenom tiganju po 10 minuta sa obe strane. Gotovi su kad slanina sa obe strane porumeni i postane hrskava.
KORAK 3b: Na šiš već nanizanu rolovanu džigericu, spustiti u zamašćen pleh i peći u zagrejanoj rerni, na 200 °C po 10-tak minuta sa obe strane. Kada slaninica porumeni odozgo, šiš okrenuti i peći dok i ova druga strana ne dobije isto tako lepu boju.
Vinska preporuka
Belo – neki dobar rizling
Prijatno, želi vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Galicijanske – Jagodine piroge
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: