Kako je zima pred nama, evo recepta za burger od lososa koji vas vodi na jedan virtuelni gastro izlet do Aljaske. Tamo se ovo jelo najčešće pravi i alternativa je za pljeskavicu od goveđeg mesa. Predivna kombinacija lososa i tartar sosa je garancija da nećete zažaliti. Šta više, bezobrazno dobar ukus ovog burgera, učiniće vaš virtuelni izlet gotovo stvarnim. Taman toliko koliko je realna slast i uživanje u ovom jedinstvenom sendviču.
za burgere:
4 fileta lososa
2 kašike brašna
1 prstohvat kajenskog crvenog bibera
1 kašika maslinovog ulja
2 kašika putera ili margarina
zelena salata
4 burger kajzerice
za tartar sos:
2 kašike majoneza (domaćeg ili kupovnog)
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica senfa
2 čena belog luka – sitno naseckanog
1 kašičica soka od limuna
1 kiseli krastavac srednje veličine
malo sitno naseckanog peršuna
malo sitno naseckane mirođije
1 prstohvat šećera
so i biber po ukusu
KORAK 1 – tartar sos: Izmešati pavlaku, majonez i senf. Izrendati krastavčice na sitno, dobro ih ocediti od soka, pa pomešati sa belim lukom, solju, biberom, šećerom, sokom od limuna, peršunom i mirođijom. Sve zatim sipati u posudu sa majonezom, pavalkom i senfom i dobro promešati da se sos lepo sjedini. Do filovanja u burge, tartar sos držati u frižideru.
#related-news_0
KORAK 2: Filete lososa osušiti i uvaljati u mešavinu brašna i kajenskog bibera. U tiganju na zagrejanom ulju i puteru propržiti filete lososa po minut – dva sa obe strane.
KORAK 3: Burger kajzerice prepoloviti i u njih ubaciti filete lososa, malo tartar umaka, neki listić nane, list zelene salate ili (i) rukole. Zavisno od sezone mogu se kombinovati paradajz i na listiće iseckane mlade rotkvice. Uz ovako upakovan burger dobro je došla i kriška limuna.
Umesto sa lososom burger možete praviti i sa drugom, vama omiljenom ribom.
Burger će biti neuporedivo ukusniji ako losos pripremite na roštilju ili izgrilujete u rebrastom tiganju
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva Majstor Amater: Povrtni temeljac – uslov dobre kuhinje!
***
Bonus video: Slatka keleraba
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: