Burgeri sa lososom i tartar sosom
Burgeri sa lososom i tartar sosom Foto:Shutterstock

Kako je zima pred nama, evo recepta za burger od lososa koji vas vodi na jedan virtuelni gastro izlet do Aljaske. Tamo se ovo jelo najčešće pravi i alternativa je za pljeskavicu od goveđeg mesa. Predivna kombinacija lososa i tartar sosa je garancija da nećete zažaliti. Šta više, bezobrazno dobar ukus ovog burgera, učiniće vaš virtuelni izlet gotovo stvarnim. Taman toliko koliko je realna slast i uživanje u ovom jedinstvenom sendviču.

O AUTORU:

Sastojci

za burgere:

4 fileta lososa

2 kašike brašna

1 prstohvat kajenskog crvenog bibera

1 kašika maslinovog ulja

2 kašika putera ili margarina

zelena salata

4 burger kajzerice

za tartar sos:

2 kašike majoneza (domaćeg ili kupovnog)

1 kašika kisele pavlake

1 kašičica senfa

2 čena belog luka – sitno naseckanog

1 kašičica soka od limuna

1 kiseli krastavac srednje veličine

malo sitno naseckanog peršuna

malo sitno naseckane mirođije

1 prstohvat šećera

so i biber po ukusu

Burgeri sa lososom i tartar sosom
Burgeri sa lososom i tartar sosom Foto:Shutterstock

Priprema

KORAK 1 – tartar sos: Izmešati pavlaku, majonez i senf. Izrendati krastavčice na sitno, dobro ih ocediti od soka, pa pomešati sa belim lukom, solju, biberom, šećerom, sokom od limuna, peršunom i mirođijom. Sve zatim sipati u posudu sa majonezom, pavalkom i senfom i dobro promešati da se sos lepo sjedini. Do filovanja u burge, tartar sos držati u frižideru.

#related-news_0

KORAK 2: Filete lososa osušiti i uvaljati u mešavinu brašna i kajenskog bibera. U tiganju na zagrejanom ulju i puteru propržiti filete lososa po minut – dva sa obe strane.

KORAK 3: Burger kajzerice prepoloviti i u njih ubaciti filete lososa, malo tartar umaka, neki listić nane, list zelene salate ili (i) rukole. Zavisno od sezone mogu se kombinovati paradajz i na listiće iseckane mlade rotkvice. Uz ovako upakovan burger dobro je došla i kriška limuna.

Burgeri sa lososom i tartar sosom
Burgeri sa lososom i tartar sosom Foto:Shutterstock

Savet uz ovaj recept

Umesto sa lososom burger možete praviti i sa drugom, vama omiljenom ribom.

Burger će biti neuporedivo ukusniji ako losos pripremite na roštilju ili izgrilujete u rebrastom tiganju

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva Majstor Amater: Povrtni temeljac – uslov dobre kuhinje!

***

Bonus video: Slatka keleraba

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram