Oni koji već nisu spremali dagnje (mušule) na buzari, zasigurno neće poverovati da je način njihove pripreme toliko jednostavan, da ne može biti jednostavniji. Recept brz, prost i nimalo zahtevan, a jelo fantastično i vrhunsko. Pravo mediteransko. I što je važno, nama kontinentalcima dagnje su dostupne za nabavku, a može se reći i za naš džep.
2 kg dagnji
1 dl maslinovog ulja
4-5 čena belog luka
1 veza svežeg peršuna
1 prstohvat bibera
2 dl belog vina
malo vode
1 manji limun
2 kašike prezli
KORAK 1: Ostrugati prilepake i očistiti morsku travu sa spoljne strane svake školjke. Dobro ih oprati tekućom vodom, a napukle i otvorene školjke odvojiti i baciti.
KORAK 2. Na maslinovom ulju (na srednje jakoj vatri), vrlo kratko propržiti beli luk, tek da zamiriše, pa dodati peršun, malo bibera i ubaciti dagnje. Poklopiti ih i kuvati 2-3 minuta, dok se ne otvore. Školjke koje se nisu otvorile baciti.
Korak 3: Dodati vino, malo vode i na kriške narezan limun. Sve promešati i čim tečnost provri sipati prezle. Kuvati 5-6 minuta i dagnje su gotove.
Uz dagnje poslužiti blago tostirani hleb i prilog po želji. Ja najviše volim pohovani kačamak, a lepo idu i špageti koji se skuvaju, serviraju u dublji oval, pa preko njih sipaju dagnje, potom buzara i na kraju peršun.
Za moj ukus odlična su bela vina pošip – smokvica (ako je nađete), šardone ili sovinjon blan, ali i crveno poput vojvođanskog portugizera.
Željenu gustinu buzare postižete odmeravanjem odnosa količine vina i prezli.
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Banana split – danas nam je divan dan…
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare