Foto: Shutterstock

Evo ih, nanovo danas pred vama – ćufte! U drugačijem izdanju i kombinaciji koja obara s nogu: pečene u rerni sa preukusnim i aromatičnim belim prelivom.

Ćufte su popularne i jedu se u skoro svim delovima sveta. Male, srednje ili velike, u sosu ili bez njega, sa pireom ili špagetama. Sa najrazličitijim začinima, mirisima i ukusima Azije, Evrope, Balkana. Ćufte se prave na razne načine i popularne su širom sveta. Imaju čak i svoj svetski dan.

O autoru

Kod nas su veoma cenjene i redovan su gost na trpezama širom Srbije. Nedavno sam objavio recept Ćufte u paradajz sosu, koje su sinonim za jelo domaće kuhinje i simbol doma i porodice. Evo ih, nanovo danas pred vama! U drugačijem izdanju i kombinaciji koja obara s nogu: pečene u rerni sa preukusnim i aromatičnim belim prelivom.

Foto: Shutterstock

Sastojci

Za ćufte:

700 gr junećeg mlevenog mesa

1 glavica sitno seckanog crnog luka

50 gr dimljene slanine, sitno iseckane

2 čena sitno seckanog belog luka

3 kašike prezli

2 jaja

1 kašičica vegete

2 kašičice aleve paprike

so, biber po ukusu

2 kašike ulja

malo vode

Za preliv:

250 gr pavlake ili kajmaka

2 dl jogurta

100 gr ribanog sira

2 jaja

4-5 čena sitno naseckanog belog luka

1 veza iseckanog pršunovog lista

malo soli

1 kašičica mlevenog ili tucanog kima

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Pripremiti ćufte tako što će se šakom dobro izmešati svi navedeni sastojci za ćufte. Od tako sjedinjene mase formirati u loptu i ostaviti u frižideru da odmori 30-ak minuta.

Još recepata Majstora amatera

KORAK 2: Od pripremljenog mesa mokrim rukama oblikovati ćufte, uvaljati ih u brašno i ređati u dobro nauljen, nešto dublji pleh. Odaberite odgovarajuću veličinu pleha, kako bi složene ćufte ispunile celu površinu. Zagrejati rernu na 250 stepeni C, ubaciti pleh sa ćuftama i čim malo porumene (možete ih malo i okrenuti), smanjiti temparaturu na 180 stepeni C i peći oko 30 minuta.

KORAK 3 – priprema preliva: Razmutiti jaja sa pavlakom (ili kajmakom), narendanim kačkavaljem i jogurtom. Dodati beli luk, kim, peršun, pa kada su ćufte pečene, preliti ih pripremljenim prelivom. Pleh vratiti u rernu još 10 minuta da se jelo još malo zapeče.

Posluženje

Ako ste ćufte spremali u vatrostalnoj činiji, iznesite ih u njoj na sto, a ako to nije slučaj, servirajte u neki lep oval.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

BONUS VIDEO: KELERABA

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar