Zahvaljujući ovom prefinjenom i aromatičnom namazu, nepretenciozna „grickaonica“ se iz statusa hladnog predjela pretvarala u pravu malu gozbu. Glavno jelo niko nije pominjao.
Zna se koliko je brokoli zdrav. Pašteta (namaz) od njega je veoma ukusna i laka za pripremu. Zar to nisu dovoljni razlozi da se od brokolija pripremi ukusan doručak ili užina?
Sličnih namaza ima jako mnogo u prodaji, ali je poređenje sa ovim našim neumesno. Kvalitet i „šmek“ domaće paštete u svemu prednjači. Kada sam ovaj namaz probao prvi put, osvojio me je svojim bogatim i nesvakidašnjim ukusom, a s obzirom na to da je bezmesan, u njemu će uživati i moji prijatelji vegani.
Pravićemo od njega sendviče ili ukusne kanapeje, ili poslužiti uz dvopek ili omiljeni kreker.
350 g cvetova brokolija
50 g putera
½ štapa manjeg praziluka
20-tak zrna pečenog kikirikija
50 g naribanog ovčijeg ili kozjeg kačkavalja
nekoliko grančica svežeg bosiljka
3-4 kašike maslinovog ulja
krupna morska so
biber
KORAK 1: Cvetiće brokolija kuvati u malo posoljenoj vodi dok ne postanu mekani. Ocediti ih i ubaciti u hladnu vodu. Dobro je u tu vodu dodati i led, jer će na taj način brokoli zadržati lepu, zelenu boju.
KORAK 2: U blender staviti bosiljak, pečen kikiriki, puter, naribani kačkavalj, praziluk i dve kašike maslinovog ulja. Miksati dodajući postepeno preostalo ulje dok pesto ne postane vidljivo gladak. Dodati dobro oceđenu brokulu, so i biber i sve zajedno dodatno ponovo izmiksati dok se ne dobije fina kremasta masa. Po potrebi, željenu gustoću namaza podešavajte dodajući kašiku-dve vode u kojoj se kuvala brokula.
Pašteta se pakuje u staklene teglice, zalije maslinovim uljem i čuva u frižideru. Ukoliko je ovako spakovanu ponesete u školu, na posao ili faks, uživaćete u sjajnoj užini.
Biće sjajna užina ukoliko je ponesete na poso, faks ili školu.
Paštetu poslužiti kao namaz uz šnite integralnog, raženog ili heljdinog hleba kao i uz dvopek, krekere ili neke slične slane hrskave kolačiće.
Sutra:
Kuva Majstor amater: Teleća kolenica – sočna i meka kao puter
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare