Ovseno mleko
Ovseno mleko; Foto: Ekaterina Markelova / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako izbegavate mleko iz zdravstvenih razloga, želite da probate nešto novo, ili ste možda upravo ostali bez mleka, a baš vam se pije – ovseno mleko je odlična alternativa. Ostanite sa nama i u nastavku gde vam otkrivamo kako da ga brzo i lako pripremite kod kuće.

Kako pripremiti ovseno mleko?

Vrlo jednostavno! U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica, pa mešajte na velikoj brzini. Zatim dobijenu smešu procedite kroz čistu krpu ili gazu i voilà!

Naravno, po želji ovseno mleko možete obogatiti i drugim aromama za još lepši i prijatniji ukus kao što su: prstohvat soli, ekstrakt vanile, kakao prah, bobičasto voće…

Saveti pomoću kojih će ovseno mleko uvek uspeti:

Ne mešajte predugo. Ovo može dovesti do toga da vaše mleko dobije „ljigavu” teksturu. Do 45 sekundi je sasvim dovoljno.

Isto tako, „ljigavu” teksturu dobićete i ako natapate ovsene pahuljice. Zbog toga pomešajte suve pahuljice sa vodom u blenderu bez prethodnog namakanja.

Slično se dešava i sa zagrevanjem mleka, pa se to takođe ne preporučuje.

Za bolje rezultate: dvaput procedite mleko. Ovo uklanja višak skroba i smanjuje mogućnost da mleko postane sluzavo.

A ako se mleko „odvoji“? Bez brige, ovo je sasvim normalno sa mlekom bez laktoze. Samo ga dobro protresite pre upotrebe.

Pročitajte još:

Ukoliko vam se dopada osnovni recept, obavezno isprobajte i ovu malo bogatiju i kremastiju verziju ovsenog mleka:

Sastojci:

1 šolja ovsenih pahuljica

4 šolje vode – ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode

prstohvat soli

1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup

Za mleko sa ukusom:

½ kašičice ekstrakta vanile

ili

2 kašike kakaa – ako želite čokoladno mleko

ili

¼ šolje bobičastog voća – ako želite voćno mleko

Priprema:

Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu i dodatak po želji – vanilu, kakao ili bobičasto voće. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smeša.

Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi.

Smešu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu.

Sipajte mleko u flašu ili drugu posudu i stavite u frižider. Promućkajte pre upotrebe.

Skladištenje domaćeg ovsenog mleka

Čuvajte mleko u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Možete ga čuvati do pet dana. U suprotnom, loš miris će vam sugerisati da se mleko pokvarilo.

***

Bonus video: Domaćinske Priče: Kolač od sira

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar