Španska verzija francuskog krem brulea popravlja raspoloženje u trenutku, zato je vreme da je isprobaš što pre.
Priča kaže da prvi recept za katalonski krem potiče još iz 14. veka, čak tri stotine godina pre prvog zabeleženog traga o mnogo poznatijem krem bruleu.
1 šolja šećera
4 žumanceta
1 kašičica gustina
1 štapić cimeta
korica 1 limuna ili pomorandže
2 šoljice mleka
U posudi umuti žumanca i ¾ šolje šećera dok smesa ne postane penasta. Dodaj cimet i koricu limuna ili pomorandže, mleko i gustin. Smesu stavi na vatru postepeno je grejući i stalno mešajući. Nemoj čekati da se sasvim zgusne, pa da je smakneš s vatre već je skloni čim osetiš da se malo teže meša. Tako ćeš dobiti glatku i kremastu teksturu. Potom skloni štapić cimeta i mlečni krem rasporedi u četiri do šest posudica.
Pusti da se prohladi, pa stavi u frižider na tri sata. Pre serviranja ravnomerno rasporedi ostatak šećera po kremu i karamelizuj ga. Najbolje je da posude nakratko staviš u rernu ili miktotalasnu pećnicu dok se po kolaču ne stvori lepa braon korica. Po želji ukrasi omiljenim voćem.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: