U mnogim kućama u Srbiji najčešće se priprema i jede piletina, pa se ova namirnica neretko odlaže u frižider i zamrzivač.
Međutim, treba pripaziti na rok koji je prihvatljiv za pojedini način čuvanja i nikako ne treba jesti pileće meso nakon preporučenog perioda i uz pokazatelje da su se pojavile bakterije.
Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata belančevinama, aliu dolazi i s velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom. Njeno čuvanje i priprema ključni su u prevenciji dobijanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je u zamrzivaču i kako znati da više nije sigurna za jelo.
Koliko dugo piletina sme da stoji u frižideru?
Prema preporukama i istraživanjima iz SAD, piletinu nikako ne smete jesti ako je sirova stajala u frižideru duže od 24-48 sati (isto se odnosi na svu živinu).
S druge strane, termički obrađena piletina u frižideru može stajati između tri i četiri dana.
Skladištenjem na temperaturi od oko četiri stepena smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje staviti u zatvorenu posudu kako biste sprečili da njegovi sokovi iscure po hladnjaku i kontaminiraju drugu hranu, ali i da biste sprečili njegov kontakt s vazduhom.
Ako želite da održite dugovečnost svežeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete.
Kako da znate da li je piletina pokvarena?
U svakom slučaju, uvek je važno proveriti svežinu mesa, a to možete učiniti na sledeći način:
Proverite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo verovatno više nije pogodna za jelo.
Promene u boji: ako primetite pojavu zelenosive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plesni.
Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobija neprijatan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati.
Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava definitivno jeste pokvarena. Ispiranje neće pomoći da uništite bakterije i ovo meso nikako nemojte jesti.
Stručnjaci napominju kako je unapred pripremljenu piletinu važno dobro podgrejati i da je vrlo bitno pridržavati se tih uputstava jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proliva, dehidratacije i zaraze salmonelom, prenosi vojvodinauzivo.
***
Bonus video: Domaćinske Priče_ Rolovana piletina sa suvim šljivama – 23.03.2022