Kesten torta je idealan slatkiš u ovom periodu, lako se pravi, ne uključuje šećer i brašno, a tako je dobra da je opušteno možete poslužiti i nakon prazničnog ručka.
Torta je bazirana na kombinaciji kesten pirea i čokolade, i tako je jednostavna za pripremu da je i kulinarski početnici mogu spremiti bez greške.
Sastojci:
225 grama crne čokolade
6 jaja
125 grama maslaca
400 grama kesten pirea
2 kašike ruma
prstohvat soli
Za preliv:
100 grama crne čokolade
250 mililitara slatke pavlake
po želji nekoliko kapi ekstrakta od vanile
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca i uz dodatak malo soli istucite ih u sneg. U drugoj posudi izmiksajte žumanca, kesten pire i maslac, pa u smesu lagano dodajte polovinu snega, rum i istopljenu čokoladu. Sve izmiksajte i dodajte i ostatak belanaca.
Kalup za tortu premažite s malo maslaca ili obložite papirom za pečenje i ulijte smesu. Stavite u rernu ugrejanu na 180 stepeni i pecite 40-50 minuta. Imajte na umu da torta treba da ostane nešto mekša u sredini, napominje Dnevnik.hr.
Za preliv istopite čokoladu na pari, prelijte slatkom pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: