Foto: Sandra Simović

Popadija Višnja Kostić otkriva kako se proslavlja Uskrs u njihovom domu, koje običaje poštuju, šta sprema od hrane, ali i šta radi sa prošlogodišnjom čuvarkućom.

Višnja Kostić, naša najpoznatija popadija, nedavno je otkrila za naš portal da li je kikiriki postan, da li sme da se pije tokom posta, ali i rešila druge najveće dileme u vezi sa uskršnjim postom.

Kako smo ušli u poslednju nedelju, kada nas samo nekoliko dana deli od Uskrsa, sada smo je pitali da nam otkrije kako najradosniji hrišćanski praznik slavi u njihovom domu

„Vaskrs se u našoj kući proslavlja radosno i sa puno života. Počinje Vaskršnjom Liturgijom u ponoć, nakon čega se sa decom kucamo jajima uz radosni pozdrav „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“, pa tek onda idemo da odmorimo“, priča Višnja, pa dodaje:

„Ujutru suprug kod crkve dočeka i pozdravi i one koji nisu mogli da dođu na tu ponoćnu Liturgiju, čestita praznik. Ako je lepo vreme i mi budemo uz njega. Cilj nam je da prenesemo i svojoj deci i svima koje sretnemo tog dana da nema većeg i radosnijeg događaja u istoriji od Vaskrsenja Hristovog“.

Foto: Višnja Kostić

Ona za portal Nova.rs priča i kako na koji način se trude da Uskrs ulepšaju i učine radosnijim svim vernicima.

„Kada govorimo o crkvi, već godinama unazad posebno ukrašavamo crkvu za praznik belim cvećem, a jaja za deljenje farbamo samo u crvenoj boji. To je jedan naš mali običaj koji raduje i nas i sve koji tih dana posećuju naš hram. Kako reče Dostojevski: „Lepota će spasiti svet“. Dodala bih da je izvor istinite i bogolike lepote vera u vaskrslog Hrista. Pokušavamo da je svedočimo na svaki način“, ističe Višnja.

Foto: Višnja Kostić

„Ako govorimo o hrani, tradicija koju poštujemo svakako je farbanje jaja. Za kuću farbanje potpuno prepuštam dečijoj mašti i igri. Tako su nam jaja raznih boja i ja farbam samo ono prvo crveno, takozvanu „čuvarkuću“. Pravimo i obaveznu gnezdo pogaču sa jajima u sredini. Tog dana gori sveća za trpezom i pred ručak pevamo tropar Vaskrsenja. To su neki najosnovniji običaji kojih se držimo, ne pridajući značaj formi iznad suštine“, podvlači ona.

„Što se drugih jela tiče, to se razlikuje iz godine u godinu, zavisi i od dečijih želja, trenutne inspiracije i mogućnosti. Ja imam pravilo da se za praznike, kao i za slavu ne preteruje. Imam neki izgleda urođen osećaj da procenim tačnu meru i da hrane spremim dovoljno, ali ne previše. Možda za to imam da zahvalim mojim korenima u blizini Pirota.  No, šalu na stranu, posle sedam nedelja posta, treba se polako navići na nov „režim ishrane“, podseća Višnja.

Foto: Višnja Kostić

Neke od jela koje sprema su „šargarepice“ i pogaču.

Recept za pogaču:

Photo: shutterstock

Za testo:

500 g brašna

20 g kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

250 ml mleka

3 kašike ulja

Za premaz:

100 g maslaca

Za drugi premaz:

Žumance i susam

Još:

4 barena jajeta

Postupak:

U činiju sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati šećer i par kašika brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira. U aktivirani kvasac dodati ulje i promešati. So izmešati sa brašnom i dodajući u kvasac umesiti testo. Podeliti na dva dela i ostaviti da se udvostruči na toplom mestu. Svaki deo razvući u pravougaonik i premazati sa maslacom. Uviti oba dela i međusobno ispreplitati i saviti u krug te prebaciti u kalup 24 cm prečnika. Ostaviti na toplom mestu da raste 1h. Staviti u sredinu 4 obarena jajeta. Premazati žumancetom i posuti susamom, zatim staviti u hladnu rernu, pa je uključiti na 200 C. Peći oko sat. Pratiti da lepo porumeni.

Recept za šargarepice:

Foto: Višnja Kostić

„Kada spremam hranu za vaskršnju trpezu, uvek se moraju nekako iskoristiti jaja koja puknu tokom kuvanja. Ove šargarepice su idealne za to“, kaže ona.

Sastojci:

pakovanje lisnatog testa gotovog i spremnog za pečenje

vaskršnja salata

Za punjenje za vaskršnju salatu:

kuvana jaja (2-3)

2-3 kašike majoneza

⁠pavlaka ,100 grama

šunka, 50 grama

⁠pančeta, nekoliko listova

⁠so, malo bibera

Postupak:

Sve se od sastojaka sitno isecka i pomeša sa pavlakom i majonezom. Dodate začine koje volite. Lisnato testo isečete na trake i obavijete ga oko fišeka od pek papira. Premažete žumancem i poprskate susamom. Peče se dok ne porumeni. (15ak minuta ili prema uputstvu sa pakovanja)

„I još nešto – sigurno će neko pitati šta sa prošlogodišnjom čuvarkućom. Zakopajte je u neku saksiju sa cvećem ili pod drvo u dvorištu“, podseća ona i kaže: „Srećan Vaskrs svim čitaocima koji ga praznuju. Hristos vaskrse!“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare