Zaprljajte ruke i sklonite se od kečapa jer recept za zdrav pomfrit menja igru kuvanja.
Sada i zvanično možete da prestanete da mrzite krompiriće. U malom krompiru ima oko 130 kalorija, nema masnoće i tu je oko 18 odsto neophodne dnevne doze vitamina C, plus magnezijum kog ima više nego u banani. To da li će postati nezdrav zavisi od načina na koji ga spremate. Mnogo restorana dva puta prže pomfrit da bi ispao hrskav. Uz ovaj recept krompir će imati jednu trećinu manje masti od onog iz fastfuda.
Sastojci:
4 kašičice maslinovog ulja
4 srednja krompira
Pola kašičice soli
Osmina do četvrtine kašičice bibera
Četvrtina rendanog parmezana
Priprema:
Stavite na pleh papir za pečenje i poprskajte ga maslinovim uljem. Odložite.
Isecite krompir uzduž, slično kao pomfrit. Stavite ga u veliku činiju. U činiju dodajte preostale maslinovo ulje i dobro promešajte. Dodajte so i biber. Prebacite krompir na pleh, ali tako da komadi ne prekrivaju jedni druge već da budu raspoređeni. Pecite na 220 stepeni oko 12 minuta. Okrenite krompir na drugu stranu i pospite parmezanom. Pecite još 10 do 12 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu mekani.