Foto: Shutterstock

Vreme slava je počelo, što znači i spremanje raznoraznih slanih i slatkih đakonija za goste. Ipak, od svega na trpezi je nezaobilazan - slavski kolač. Njega, naravno, možete da kupite već gotovog, ali neuporedivo lepši i ukusniji će biti ako ga sami napravite. Iako to može da deluje kao veliki izazov, uz dobre savete pravljenje slavskog kolača će biti zadovoljstvo ukoliko izbegnete najčešće greške, na primer, kako da slavski kolač ne puca.

Naime, ako ste kolač fino zamesili i ukrasili prelepim figuricama od testa i onda stavili da se peče, ali on pukne po vrhu, to može da pokvari utisak, a vama raspoloženje.

Kolač će svakako narasti dok se peče, ali ne treba da se digne toliko da pukne po vrhu. Ipak, to se dešava zbog jednog ili kombinacije više razloga.

Zbog čega sve može da puca slavski kolač

Temperatura pećnice je previsoka

Ako se gornja kora formira i stegne pre nego što se kolač podigne, sredina kolača će tokom pečenja da pođe kroz koru, od čega ona može da pukne. Zato proverite temperaturu rerne i smanjite je po potrebi ako je previše vruća. Takođe, temperatura navedena u receptu može biti netačna. I uvek stavljajte kolač na srednju policu u rerni jer toplota može biti previše jaka ako se kolač peče na gornjoj polici.

Previše kvasca

Previše kvasca, odnosno praška za pecivo može da uzrokuje da se kolač prebrzo i previše digne, zbog čega će pucati ili iskipeti iz posude.

Smanjite količinu sredstva za dizanje, tj. pazite da ne stavite više od onoga koliko piše u receptu.

Premala posuda za pečenje kolača

Ako je šerpa, odnosno posuda u kojoj pečete kolač premala, moguće je da će on pući po vrhu. Zato gledajte da odaberete odgovarajući sud – uzmite u obzir da će se testo vrlo verovatno udvostručiti tokom pečenja.

Loš recept

Od previše brašna ili premalo tečnih sastojaka, kao što su mleko ili jaja, testo može da bude gusto i manje fleksibilno. Rezultat će biti pucanje kolača na površini tokom pečenja, a i tekstura će biti teška.

Ako pokušate da popravite tu lošu ravnotežu sastojaka u receptu, to može izazvati više problema nego koristi. Zato je obično najbolje rešenje loš recept jednostavno zameniti onim proverenim.

Loše umešeno testo

Ako testo predugo mesite, to može da bude takođe razlog za pucanje kolača. Da biste izbegli ovaj problem, obratite pažnju na uputstva u receptu i mesite samo onoliko dugo koliko je navedeno.

Saveti kako da ne puca slavski kolač

Ako je uzrok pregrejana rerna

U dobrom receptu uvek će pisati kako da pravilno zagrejete rernu pre pečenja. Pratite dobro ta uputstva.

Takođe, pazite i gde u pećnicu stavljate kolač. Čak i kad je temperatura dobra, ali kolač stavite na loše mesto, recimo, sasvim gore u rerni, on može da pukne.
Ako je uzrok neogovarajuća posuda za pečenje

Teško da će vam dobar recept za kolač uspeti i ako ste sve lepo uradili – ukoliko vam posuda za pečenje nije dobra. Ako nemate svoju, pozajmite od komšinice šerpu ili posudu u kojoj će se vaš kolač ispeći kako treba.

Dodatni saveti

Tokom pečenja možete da pogledate kako kolač napreduje, ali nemojte otvarati rernu dok ne istekne vreme pečenja.

Jedan trik uz koji ćete smanjiti rizik od pucanja je da kolač pre pečenja pritisnite blago po liniji niz sredinu testa pre nego što ga stavite u rernu.

Kako napraviti uskusan slavski kolač?

Za slavski kolač, kao i za druga testa, važno je da jaja budu domaća i da sve sastojke nekoliko sati pre pripreme stavite da stoje na sobnoj temperaturi. Domaćice obično za vodu kojom zamese testo uzmu onu osveštanu nekoliko dana pred slavu, ali poslužiće i obična, takođe sobne temperature.

sveti nikola
Foto: Shutterstock

Što se ukrasa tiče, možete da ih kreirate po želji, više komplikovanih ili tek par cvetića, uz obavezno takozvano slovo. Ako planirate da napravite više ukrasa, pripemite više testa za njih.

Recept za ukrase

Sastojci:

Par kašika brašna, malo vode, malo soli

Priprema:

Pomešajte bašno, vodu i so da testo bude elastično. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini na tanko. Malim drvenim pečatom, tj. slovom za slavski kolač pritisnite testo na pet mesta i opkrojte.

Čašicom za rakiju isecite osam kružića testa. Svaki zasecite nožem ka unutra na četiri mesta, ali ne sasvim do centra. Dobićete četiri trouglića. Svaki trouglić stegnite prstima, tj. prilepite oba njegova kraja na unutra tako da dobijete listić.

slavski kolač
Slavski kolač, Foto: Dejan Krsmanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Od ukupno osam delova treba da napravite četiri cveta. Na jedan deo odozgo stavite drugi tako da listiće gornjeg dela umetnete između listića donjeg dela. U sredinu stavite kuglicu testa koju ste uvaljali među dlanovima i blago pritisnite. Sve ovo ponovite i za preostala tri cvetića.

Sve ukrase stavite na pobrašnjen veći papir da se suše dok spremate kolač.

Recept za testo

Sastojci:

Oko 1 kg brašna T-400 + za radnu površinu, 2 kašičice soli, ¾ kocke svežeg kvasca, 225 ml mleka, 125 ml vode, 2 jajeta + 1 žumance, 30 g putera, 1 belance za premazivanje

Priprema:

Stavite kvasac u šolju sa pola kašičice šećera, prstohvatom soli i malo mlake vode. Ostavite pet do 10 minuta poklopljeno da krene.

U većoj posudi pomešajte brašno i so. U sredinu ubacite i nadošli kvasac i sve lepo sjedinite. Dodajte vodu, mleko, umućena jaja i pomešajte sve varjačom u činiji. Po potrebi dodajte malo brašna ili vode. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko. Usput dodajte puter isečen na lisitće i mesite dok se sve lepo ne sjedini.

Ostavite testo oko pola sata, sat dobro pokriveno krpom da nadođe.

recept za slavski kolač
Foto: Privatna arhiva

Testo premesite lagano još jednom, pa ga podelite na tri dela – jedan najveći, i dva manja. Najveći deo formirajte u loptu i stavite u srednji lonac ili veću šerpu, podmašćen i obložen pek-papirom.

Manje delove podelite na po tri celine i svaku rastanjite među dlanovima tako da dobijete šest dugih valjaka. Od tri valjka napravite jednu peletenicu da bude malo duža, pa od preostala tri valjka napravite drugu malo kraću pletenicu. Tu kraću pletenicu stavite po sredini preko kolača, a preko pod pravim uglom stavite dužu pletenicu. Premažite kolač umućenim belancetom.

Na četiri kraja pletenica stavite po jedan ukras od slavskog slova, a peti stavite u centar kolača gde se ukrštaju pletenice. Cvetiće rasporedite po želji, najbolje na slobodne delove kolača između pletenica. Cvetiće i slova možete i da rotirate, kako vam je draže.

I ukrase premažite umućenim belancetom.

Stavite kolač u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 45-50 minuta. Posle prvih 20-ak minuta nastavite da pečete poklopljeno alu-folijom. Na kraju otkrijte kolač i smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još desetak minuta, tj. dok kolač ne dobije lepu zlatnu boju.

Proverite da li je pečen tako što ćete videti da li se odvaja od ivica posude ili zabodite drvenu čačkalicu sa strane u kolač. Ako na njoj ne ostaje ništa, kolač je gotov. Izvadite ga iz rerne i do jutra držite zamotanog u krpi.

Komentari

Svi komentari (0)