Ove kuhinjske trikove koriste veliki majstori kuhinje kako bi ga omekšali i učinili ga ukusnim, čak i kad dolazi od jefitnijih komada.
1. Marinirajte meso
Ukoliko želite da mesu podarite dodatnu dubinu ukusa, stavite ga u marinadu na nekoliko sati ili preko noći. Ne samo da ćete tako poboljšati ukus mesa, već ćete ga i omekšati. Da biste omekšali meso marinadom važno je da ona sadrži neki izvor kiseline poput sirćeta, soka limuna ili jogurta, ali i dosta soli.
2. Istucite meso tučkom
Imate li u kuhinji tučak za meso? Ne samo da će vam on pomoći da izravnate komad mesa i tako vam olakšati ravnomernu termičku obradu, već ćete u postupku udaranja omekšati žilavi komad.
3. Secite meso na pravilan način
Mesari dobro znaju da mekoća, izgled i ukus pečenog mesa zavise i od načina na koji ga sečemo pre nego što ga stavimo na tiganj. Dobro pregledajte sirovi komad mesa i otkrijte u kojem smeru se kreću mišićna vlakna u njima. Nožem zasecite vertikalno u odnosu na smer vlakana. Na taj način ćete ih skratiti, a meso će postati lakše za žvakanje.
4. Kuvajte meso dugo na laganoj temperaturi
Želite da napravite ukusan gulaš od tvrdih komada juneće lopatice ili buta? Važno je da meso termički obrađujete na laganoj temperaturi i to satima. Gulaši se tradicionalno kuvaju dva do tri sata na laganoj temperaturi, a u tom procesu otapa se kolagen u mišićnom tkivu mesa i žilavi komadi postaju mekani poput maslaca, piše Punkufer.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare