Svaki put kad se poveća temperatura sladoleda, ledeni kristali u njemu se rastope. I to nije ni čudno ni loše - ako planiraš da odmah pojedeš baš sav sladoled.
A ako bi da sladoled sačuvaš za, recimo, goste koji dolaze sutradan, poželjno je da ga ostaviš u zamrzivač. Ali nije svejedno gde stavljaš kutiju.
Iako mnogi žele da im sladoled bude pri ruci, najbolje ga je staviti što je dublje moguće u zamrzivač. Tako ćeš smanjiti mogućnost da se sadržaj kutije lagano topi svaki put kad otvoriš friz.
View this post on Instagram
Takođe, sladoled bi trebalo da ima vrlo kremastu teksturu, ali ako kutiju vadiš iz zamrzivača i opet je stavljaš unutra, ona će se promeniti. Štaviše, sladoled će nakon nekog vremena biti pun ledenih iglica.
Svaki put kad se poveća temperatura sladoleda, ledeni kristali u njemu se rastope. I to nije ništa čudno niti loše ako planiraš da odmah pojedeš svu količinu sladoleda.
Međutim, ako ponovo zalediš taj delimično rastopljeni sladoled, kristali će se ponovo formirati, ali ovoga puta biće još veći i hrskaviji, pa tako sladoled neće biti kremast kakav treba da bude, a i užitak neće biti isti. Zato ako planiraš da sladoled, bilo domaći, bilo kupovni, jedeš u etapama, najbolje je da ga podeliš na manje porcije i staviš ih na duboko zamrzavanje. Pripazi da svaka kutija ima čvrst poklopac kako sladoled ne bi pokupio miris zamrznutog mesa i povrća iz zamrzivača.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: