Borovnice volimo i u kolačima, i u sladoledu, i u voćnim salatama, ali džem od ovog bobičastog voća je nešto sasvim posebno. Tu je i recept za zdraviju varijantu bez šećera u kom možeš da uživaš koliko želiš.
Sastojci:
1 kg borovnica
100 g meda
3 g kardamoma
250 ml vode
2,5 g cimeta
sok i korica limuna
prstohvat soli
Priprema:
Borovnice očisti, operi i ostavi da se ocede od vode. Zatim oceđene borovnice, sok i koricu od limuna stavi u šerpu i nalij vodu. Poklopi i kuvaj 15 minuta na tihoj vatri.
Potom dodaj med, začine i prstohvat soli i kuvaj i dalje na tihoj temperaturi oko dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja malo češće mešaj. Na kraju probaj da li je dovoljno slatko i po potrebi stavi još malo meda.
U međuvremenu operi i steriliši tegle. Uključi rernu na 200 stepeni i pusti da se zagreje, pa je isključi. Iz džema izvadi limunovu koricu, pa u vruće tegle sipaj vruć džem. Očisti rubove tegli i dobro ih zatvori. Stavi ih u isključenu rernu i ostavi unutra dok se potpuno ne ohlade. Džem drži u špajzu, a načetu teglu čuvaj u frižideru.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: